Kućne ljekarne / Čim je došla epidemija, Hrvati navalili u apoteke i napravili zalihe lijekova: Evo koji su najtraženiji

Situacije poput epidemija i potresa dovode i do povećane potrošnje lijekova za smirenje

16.4.2020.
16:40
VOYO logo

U doba koronakrize nije porasla kupnja samo toaletnog papira i kvasca već i lijekova. Jer treba ublažiti bolove, ali i biti spreman u slučaju povišene temperature.

U prva tri mjeseca ove godine potrošnja nekih lijekova čak se udvostručila u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijekovi za snižavanje povišene temperature, tablete protiv glavobolje ili bolova u mišićima neizostavni su dio kućnih ljekarni u vrijeme gripe i viroza, no u vrijeme koronavirusa osobito se pazi da ih ne nedostaje.

Otkako je novi virus stigao u Hrvatsku, ovi se lijekovi traže više nego ikad. 
Kako doznajemo od agencije koja se bavi ispitivanjem tržišta lijekova, u prvih 14 tjedana ove godine potrošnja paracetamola udvostručila se u odnosu na isto razdoblje lani, a potrošnja ibuprofena porasla je za 36 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čim se pojavila epidemija, pacijenti su nahrlili u ljekarne i počeli kupovati veće zalihe bezreceptnih lijekova, najviše onih za snižavanje temperature i protiv bolova. Najčešće suptance su bile paracetamol i ibuprofen", rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

S lijekovima za smirenje - oprezno!

A situacije poput epidemija i potresa dovode i do povećane potrošnje lijekova za smirenje, čija prodaja  posljednjih godina raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima HALMED-a, prije dvije godine svakoga dana barem jednu dnevnu dozu anksiolitika poput normabela ili praksitena uzimalo je 78 osoba od njih 1000, a 2014. te lijekove za smirenje svakoga dana uzimale su 73 osobe.

Diazepama, koji se koristi u liječenju anksioznosti kod odraslih u 2018. prodano je u vrijednosti većoj od 37 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s lijekovima za smirenje treba oprezno.

''Nema uopće potreba za nakupljanjem lijekova, nema čak ni potrebe za povećanjem doze jer jednostavno to nema smisla. Naravno, treba ostati doma, treba se smiriti koliko je moguće, treba paziti koji se izvori čitaju i pratiti provjerene izvore jer razloga za paniku nema", upozorava Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugotrajna primjena ovih lijekova se ne preporučuje jer izazivaju ovisnost. Unatoč povećanoj kupnji lijekova za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, njihova nestašica se ne očekuje.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo