KAKO SMO SPRIJEČILI KATASTROFU / Član Vladina znanstvenog savjeta za RTL: 'Da smo zakasnili, bilo bi više tisuća mrtvih!'

'U jednom optimističnom scenariju, da, možemo reći da smo prvi val jako dobro pobijedili', kaže Ozren Polašek

27.5.2020.
21:27
VOYO logo

Kako se mjere ublažavaju - tako se sve češće postavlja pitanje jesu li trebale biti tako rigorozne? I što su bile političke, a što epidemiološke mjere? 

Brojke zaraženih u Hrvatskoj u kontekst je stavio član Vladina znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koji tvrdi - mogao nam se dogoditi crni scenarij. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulice hrvatskih gradova, nakon što je 19. ožujka stupila na snagu zabrana javnih okupljanja, bile su prazne. No, većini nezamisliva karantena, pokazala se učinkovitom. 
Jer da je uvedena samo tjedan dana kasnije, broj oboljelih i mrtvih bio bi dvostruko veći. Do ovog je izračuna došao splitski profesor za javno zdravstvo i član Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije.

''Najgori scenarij je bio kada smo stavili uvođenje karantene da se dogodilo tjedan dana kasnije i takve mjere da su bile puno blaže. U tom slučaju se čak broj zaraženih diže do nekih 70.000, a broj umrlih na nekakve 2500'', kaže Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučiliša u Splitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karantena nas je, smatra on, spasila. Da je bila opravdana i da je dovela do pobjede nad koronavirusom, objasnio je takozvanom SEIR metodom koja opisuje kretanje epidemijskog vala.

"Vjerojatno ćemo puno mudrije reagirati u novom valu"

''U jednom optimističnom scenariju, da, možemo reći da smo prvi val jako dobro pobijedili. Vjerojatno ćemo puno mudrije reagirati u novom valu'', jasno će Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam premijer jučer je rekao da je Hrvatska pobijedila koronvirus. S njime se složila i ravnateljica infektivne klinike koja se prvotno od pobjede ogradila.

''Kad je cijeli svijet pobijedi, onda ćemo reći da smo je pobijedili. Hrvatska je izvrstan rezultat napravila protiv korone, držimo se izvrsno i nadamo se da ćemo svi zajedno tako nastaviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade je danas rekao da smo koronu ipak pobijedili?

"Vidite, u tom kontekstu možemo reći. U ovoj trenutnoj situaciji, da, jesmo pobijedili. Nula pozitivnih se može reći kao pobjeda'', kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O virusu se puno toga saznalo pa se Polašek nada kako će mjere u drugom valu, ako do njega dođe, biti blaže nego sada.

''U prvom valu nismo još znali koliko je virus opasan. Pa smo morali sve aktivnosti zaustaviti. Sada već znamo da neke aktivnosti ne moramo zaustaviti tako da u slučaju jesenskog vala karantena će možda malo biti opuštenija na način da će gospodarstvo, barem one kritične grane morati funkcionirati'', ističe Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni scenarij nije se dogodio. Svi vjeruju da se slike koje smo gledali prošlih mjeseci više neće ponoviti.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo