Tehnologija pomaže / COVID-19 RADAR: Aplikacija će vam reći gdje zaraženih po gradovima i mjestima ima najviše

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Aplikacija bi trebala pomoći donositeljima odluka kada je riječ o tome da se javni život i ekonomija počnu ponovno pokretati

6.4.2020.
9:05
Shutterstock
VOYO logo

Mobilne aplikacije su u doba korone doživjele veliki skok u popularnosti. Svi nastoje nekako popuniti vrijeme u izolaciji, a istovremeno žele jednostavan i ažuran pristup informacijama o koronavirusu.

Stoga i Europa kreće u utrku za najbolji Korona-App i to u potpunosti u duhu zaštite podataka, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna verzija COVID-19 radara je na internetu već dostupna. Aplikacija dozvoljava osobama koje su zaražene koronavirusom da dobrovoljno obilježe svoje mjesto boravka i podatke prikazuje u realnom vremenu, pa je moguće vidjeti na kojem području ima posebno veliki broj slučaja zaraženih.

"Pretpostavljamo da u Njemačkoj postoje regije u kojima postoji manji rizik od opasnosti", rekao je Mathias Reidel, zaposlenik u softverskoj industriji koji u globalnoj krizi radi i volonterski kako bi sa bivšim kolegom razvio aplikacije za prikupljanje informacija o koronavirusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je noći kada smo ujutro u šest sati rekli: "Idemo na spavanje", ali onda je uskoro počinjao naš normalni posao", kaže Reidel.

Aplikacija bi trebala pomoći donositeljima odluka kada je riječ o tome da se javni život i ekonomija počnu ponovno pokretati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moru novih aplikacija mnoge tvrtke i projekti zaštitu podataka i privatnost korisnika stavljaju u drugi plan.

U Južnoj Koreji vlada prikuplja informacije o nadzornim kamerama, lokacijama mobilnih telefona i kreditnim karticama kako bi slijedila lanac zaraze, a slična je situacija i u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programeri u Njemačkoj, s druge strane, vode računa o strogoj zaštiti podataka, zbog kojih su stalno u kontaktu s vlastima. Konsenzus je da takva aplikacija ne smije biti prisila te da podaci moraju ostati anonimni.

U utrci za najbolju korona aplikaciju trenutno prednjači europski projekt koji se oslanja na bluetooth tehnologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt pod nazivom "Pan European Privacy-Protecting Proximity Tracing" (PEPP-TP) okuplja oko 130 znanstvenika.

Aplikacija omogućuje cirkulaciju informacija između zaraženih osoba i drugih s kojima su bili u kontaktu. Dakle, ukoliko se netko naknadno zarazi, informacija se šalje drugima s kojima je osoba bila u kontaktu bez navođenja imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je na pojedincu da odluči hoće li tražiti testiranje ili će otići u samoizolaciju.

Slična je i aplikacija iz Singapura "Trace-Together", ali se u europskoj inicijativi svjesno distanciraju od nje jer, između ostaloga, traži broj telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacija bi mogla krenuti u upotrebu već nakon Uskrsa, no još se čeka odobrenje vlasti.

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel preporuča jednu takvu aplikaciju, ministrica pravosuđa Christine Lambrecht je oprezna te ističe da se mora pogledati svaki detalj gotove aplikacije. Vrag, poznato je, leži u detaljima, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo