novi problemi? / Delta plus varijanta covida zaraznija je od 'obične delte', no je li i opasnija? Evo što se za sada zna

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

AY.4.2 je varijanta delte koja uključuje neke nove mutacije koje utječu na protein šiljaka

23.10.2021.
14:20
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Novi mutirani oblik koronavirusa koji je dobio ime "delta plus" mogao bi se širiti lakše od "obične delte", smatraju stručnjaci. 

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) premjestila ga je u kategoriju "varijante koja se istražuje". No, još nema dokaza da uzrokuje teže oblike oboljenja od obične delte, piše BBC

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali se zato ubrzano širi Europom. Samo u Velikoj Britaniji zabilježeno je već 20 tisuća slučajeva zaraze i brojke stalno rastu. Udjel delte plus u ukupnom broju slučajeva je šest posto. 

"Ova varijanta je postala sve češća u Ujedinjenom Kraljevstvu posljednjih mjeseci, a postoje neki rani dokazi da bi mogla imati povećanu stopu rasta u UK-u u usporedbi s Deltom", navode u UKSHA-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Delte, međutim, još se ne smatra da ulazi u kategoriju varijante s najvećim rizikom. Za sada su slučajeve delte plus zabilježeni u SAD-u i u Danskoj, Austriji... 

Image
nacionalni stožer /

Ogroman rast novih slučajeva! Imamo 3585 novozaraženih, a preminulo je čak 25 ljudi

Image
nacionalni stožer /

Ogroman rast novih slučajeva! Imamo 3585 novozaraženih, a preminulo je čak 25 ljudi

Stručnjak za molekularnu biologiju Ulrich Elling rekao je za austrijski list Kronen Zeitung da je posljednjih tjedana u Austriji zabilježeno “više od 30 slučajeva zaraze novim delta sojem koronavirusa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova je varijanta od 10 do 15 posto zaraznija nego delta soj”, tvrdi Elling. 

AY.4.2 je varijanta delte koja uključuje neke nove mutacije koje utječu na protein šiljaka. Njega virus koristi da prodre u naše stanice. 

"Varijanta ima dvije mutacije u šiljastom proteinu, koji pomaže koronavirusu da 'okupira' naše stanice. Te promjene su također viđene kod drugih verzija virusa od kada je počela pandemija, ali nisu otišle veoma daleko u mutaciji", kaže Francois Balloux​, direktor Instituta za genetiku na londonskom sveučilištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici za sada vjeruju da bi postojeća cjepiva trebala biti učinkovita i protiv Delte Plus. Dr. Jenny Harries, izvršna direktorica UKHSA, i kad je riječ o ovoj varijanti virusa, savjetuje cijepljenje.

"Cijepite se i, za one koji ispunjavaju uvjete, javite se za svoju treću ili dopunsku dozu čim vas pozovu. Budite oprezni. Nosite masku u prepunim prostorima i, kada se sastajete s ljudima u zatvorenom prostoru, otvorite prozore i vrata kako biste prozračili sobu. Ako imate simptome, napravite PCR test i izolirajte se kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat," kazala je Harries. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo