IMUNOLOŠKI SUSTAV / Direkt ima brojke zdravstvene vojske prve na liniji obrane protiv koronavirusa u Zagrebu

Uz ranije slučajeve iz KB Dubrave i Vrapča, trenutačno je ukupno sedam zaraženih liječnika

17.3.2020.
22:29
VOYO logo

Kako su u borbi protiv koronavirusa upravo oni na prvoj liniji obrane, postavlja se pitanje što bi eventualno širenje zaraze među zdravstvenim djelatnicima značilo za stabilnost sustava. Oni su sada naš imunološki sustav. U profesiji u kojoj nam i inače nedostaje ljudi donosimo brojke zdravstvene vojske prve na liniji obrane protiv virusa u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo zdravstveni djelatnici, mi smo stalno na prvoj crti. Mi smo cijeli svoj život izloženi svim mogućim infekcijama i upalama, kroničnim bolestima i ne znam čemu sve ne. Tako da smo na neki način navikli'', objašnjava Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice.

Lijeka protiv koronavirusa nemamo, ali njih imamo i dok su oni na nogama u sigurnim smo rukama. U Vinogradskoj bolnici u kojoj će biti smješten dio zaraženih pacijenata radi 735 liječnika i točno 1603 medicinskih sestra i tehničara.

''Naravno da u tom nekom algoritmu u kojem smo mi na stand byu i pripravnosti za još goru situaciju ukinuli godišnje odmore i ne dozvoljavamo odlazak niti jednog liječnika iz naše sredine da se možemo mobilizirati i umreženi smo VPN mrežom da smo svi u svakom trenutku online'', ističe Zovak.

U svakom trenutku u pripravnosti su i Krizni stožeri ostalih zagrebačkih bolnica. Na Svetom Duhu postavljeni su kontejneri i odbor za doček.

''Dobro je, ok je što nam slijedi. Mora se, tu smo. S obzirom na to da sam i sam bio branitelj nije me strah uopće. Prije sam ostavljao roditelje i išao u neizvjesnost, a sada suprugu i djecu'', prisjetio se medicinski tehničar u KB Sveti Duh Stipo Jurić.

Njihovo oružje je znanje, iskustvo i požrtvovnost. Očekuje ih dramatično razdoblje: puno pacijenata, neprospavane noći i svakodnevna borba.

''Ja mislim da smo spremni, a kako sam ili kako smo na to pitanje je teško odgovoriti. Tek smo krenuli, neću reći da smo umorni, ali to je iscrpljujući posao. Bojim se da smo tek na početku. Ja sam na posao došla jučer, puno iznad 24 sata'', kaže voditeljica Kriznog stožera KB-a Sveti Duh Višnja Nesek Adam.

Naši životi u glavnom gradu ovise o 3283 bolničkih liječnika i 547 liječnika u domovima zdravlja. Jednako su nam važne medicinske sestre i tehničari kojih je 10 610. Ukupno: 14.440 ljudi.

''Liječnika i sestara nema dovoljno, ali s obzirom na to da je sada hladni pogon mislim da ćemo imati dovoljno kadrova da se nosimo s ovom epidemijom. Mislim da bi bilo racionalno da dio liječnika bude izvan pripravnosti i u slučaju pomama da budu spremni uskočiti'', smatra predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić.

On je liječnicima, pred kojima su dani i tjedni kakve do sada nisu doživjeli, uputio i pismo ohrabrenja: ''Suočit ćemo se s popunjenim odjelima, intenzivnim jedinicama, premorenošću, iscrpljenošću i iznimnim stresom. Znam da ćemo sve to izdržati. Premda nas nema dovoljno, mi smo najvažniji bedem obrane koji Hrvatska ima protiv ove epidemije. Poraz nije opcija''.

I u Komori i u Ministarstvu zdravstva vjeruju da u Hrvatskoj nećemo gledati talijanski scenarij, čiji je inače hvaljeni zdravstveni sustav koronavirus doveo u potpuno rasulo.

''Mislim da hrvatski liječnički sustav s obzirom na broj bolnica i liječnika može odgovoriti ovim izazovima'', uvjeren je ministra zdravstva Vili Beroš.

Svi medicinski djelatnici i djelatnice trebaju nam zdravi jer njihovo zdravlje je i naše. Pobjede bez njih nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo