MINISTRICA DIVJAK / 'Oni koji komentiraju iz udobnih fotelja, bilo bi dobro da pomognu tamo gdje mogu'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Učenici i učenice u Hrvatskoj u trećem su tjednu nastave na daljinu zbog koronavirusa

31.3.2020.
12:48
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Niz je pitanja oko školske godine koja muče djecu, njihove roditelje, ali i nastavnike, a stigle su i brojne kritike na online nastavu, no ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odvraća: ''Alternativa bi bila da učenici nemaju nastavu ili da su prepušteni sami sebi. Zamislite kako bi to bilo u obitelji. Obiteljska dinamika, apatija kod učenika, gubitak radnih navika, upitna školska i akademska godina. Oni koji komentiraju iz udobnih fotelja bilo bi dobro da se angažiraju i pomognu tamo gdje mogu''.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dio roditelja negoduje jer su, uz posao od doma, previše angažirani oko djece i nastave. "Znam da se puno angažiraju i hvala im na tome. Međutim, ako je nečega previše, dobro je da ta komunikacija roditelja prema školama i učiteljima bude iskrena i da gradimo krug povjerenja za učenike, vezano za učenje i podršku. To je posebno zahtjevno u razrednoj nastavi kada komunikacija i ide preko roditelja, ali za predmetnu nastavu i za srednje škole, razvijajmo samostalnost kod učenika. Tu je naglasak, istaknula je Divjak u razgovoru za Mediservis.

Nakon mature - koja kako je Divjak istaknula dan ranije za RTL Danas neće biti odgođena, barem ne zasad - uslijedit će upisi na fakultete. Upitana je li i to moguće obaviti u ovakvim okolnostima, na daljinu, kazala je: "Ako se držimo svega što smo do sada radili, da se puno tih procesa odvija online i upisi na fakultete bi mogli biti u tom smislu. I danas imate situaciju da nakon što učenici polože maturu, njihove ocjene su u elektroničkim maticama i praktički upis ide dosta automatiziran preko Središnjeg ureda za upise i u tom smislu može se i to urediti''.

Naposljetku, osvrnula se i na one koji su se protivili informatici u školama ustvrdivši:  "Mislim da je dobro uočiti koliko je bilo važno da smo uveli obaveznu informatiku u 5. i 6. razred, da smo omogućili opremanje škola, digitalnu transformaciju škola. Kad se sjetimo svih napada, ustavnih tužbi i dežurnih kritičara, a sada ovo sve bez toga bi bilo nemoguće''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo