VRIJEME EPIDEMIJE / Djeci nije lako, zato roditelji moraju paziti više nego ikad! 'Ne smijemo ih preplaviti emocijama'

Bitno je postaviti granice, ali da djeca to ne shvate krivo, na negativan način.

27.3.2020.
19:33
VOYO logo

Nastava na daljinu, pandemija koronavirusa, zatvorena igrališta, a nekima i potres. Nije ni djeci lako ovih dana.

Kako to sve utječe na djecu, a  kako na roditelje otkrivali smo i proteklih dana kroz naše informativne emisije. Kako im pomoći da prebrode ovo stresno vrijeme, doznao je RTL Danas kroz razgovor s psihologinjom Miom Roje Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeci treba objasniti dvije stvari, zašto i što trebamo raditi. Kad pričamo o ovome "zašto", moramo ići u smjeru poticanja empatije. Reći im da ako ostaju doma, spasit će život baki. Ako su djeca manja, onda je bitno biti konkretniji i objasniti kako prati ruke. Kao i što znači virus, zato puhnite papirić i recite da tako virus leti. Lakše će shvatiti kroz takve primjere", ističe Roje Đapić.

Problem je što se sad u domu obavlja sve. Djeca uče, igraju se, roditelji rade... Bitno je postaviti granice, ali da djeca to ne shvate krivo, na negativan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditeljima nije lako, brinu o djeci o sebi. Bitno je imati strukturu dana, da se zna kad rade, kad dijete uči, organizirati se. Bitno je i u kojem su dijelu domova, odrediti gdje je mjesto za rad ili igru. Bitno je i postaviti granice, odrediti koje su potrebe djeteta i jasno to dati do znanja, tako će i djeca odmah shvatiti. Moraju biti dosljedni", ističe psihologinja.

Pitanje je i treba li pokazati da se roditelji boje svega što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, ali ne smijemo ih preplaviti emocijama. Utješite ih, pokažite da se sve može prebroditi. U ovim nesigurnim vremenima, djeca moraju osjetiti povjerenje u svoje roditelje. Dijete mora vidjeti u roditelji olakšanje", zaključuje Mia Roje Đapić.

Od sutra na RTL2 počinju pripreme za državnu maturu, a prvi na rasporedu je Hrvatski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo