Moramo biti odgovorni i strpljivi / Đikić optimistično poručio: 'Ako se ljudi budu cijepili, život bi nam se do 2022. trebao vratiti u normalu'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Đikić je ustanovio i da je odgovornost političara u kriznim situacijama od velike važnosti

28.11.2020.
15:43
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Svjetski priznati znanstvenik Ivan Đikić je u gostovanju za srpsku televiziju NovaS kazao da ako se većina populacije procijepi u trenutku kad dođe cjepivo, za malo više od godine dana naš bi se život mogao vratiti u normalu. 

Nismo naučili iz tuđih primjera

Europa je trenutno svojevrsno svjetsko žarište, a Đikić smatra da je za to zaslužno preveliko popuštanje tijekom ljeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proljeće su zemlje Istočne Europe, uključujući Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Slovačku, Češku, reagirale na vrijeme i pravilno i imali su jako dobre podatke. U ovom slučaju su zemlje Zapadne Europe naučile ozbiljnije lekciju u proljeće. Sada su puno ozbiljnije reagirale, uvele ozbiljnije mere i građani su dosta više motivirani. Za razliku od toga u zemljama Istočne Europe je sada kritičnije", smatra Đikić. 

Ustvrdio je i da postoje tri glavna pravila u borbi protiv koronavirusa, a to je da moramo više testirati, da moramo locirati viruse i djelovati lokalno kako bismo izdvojili virus od daljnjeg kruga  širenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
možda će i biti božića /

Dok je Hrvatska tek uvela strože mjere, neke europske zemlje već ih popuštaju

Sloboda je nadomak ruke

Đikić je ustanovio i da je odgovornost političara u kriznim situacijama od velike važnosti. Državama su potrebni transparentni vođe koji će pokazivati točne podatke, a rezultat toga je odgovorno ponašanje građana. 

Smatra i da je cjepivo najbolja zaštita i najbolji način da se borimo protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je cijepljenje od dva do tri mjeseca, da se populacija cijepi, stvorit će se kolektivni imunitet. Potom nam je potrebno nekoliko mjeseci pažljivog života, strpljenja, mjera koje su umjerene i nakon toga s realnim šansama možemo reći – kraj 2021. godine, 2022. će biti normalna godina sa svim slobodama, putovanjima, osmjehom, dječjim školovanjem. To je ono što je optimistično, ali bazirano na podacima”, zaključio  je Đikić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo