Rješenja ima, i to dva / Dobili ste termin za cijepljenje drugom dozom, ali ste otišli na godišnji odmor? HZJZ objasnio što trebate učiniti

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako se cijepiti na vrijeme i drugom dozom, unatoč tome što niste u svom gradu, muči mase građana. Rješenja ima, i to dva

18.5.2021.
20:48
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) objavljene su upute za građane koji će koji će se za vrijeme planirane druge doze cijepljenja za cjepiva koja se rutinski daju u dvije doze nalaziti izvan svog mjesta prebivališta, odnosno mjestu gdje su primili drugu dozu jer su otišli na godišnji odmor, boravak na moru ili na drugo putovanju.

Image
Tragaju koji su to sojevi /

Eksplozija covida u najprocjepljenijoj zemlji svijeta: 35% novozaraženih cijepljeno s obje doze, evo što se zasad zna

Image
Tragaju koji su to sojevi /

Eksplozija covida u najprocjepljenijoj zemlji svijeta: 35% novozaraženih cijepljeno s obje doze, evo što se zasad zna

''Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje. Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, Moderna 4 tjedna (a može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), Vaxzevria (Astra Zeneca) 4-12 tjedana. Cjepivo Janssen Johnson&Johnson primijenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina'', navode iz HZJZ-a kao prvu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva. 

''Željeli bismo napomenuti da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta) zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva. Stoga, molimo građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu'', poručuju iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljne upute možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo