Što rade drugačije? / Dok većina svijeta vodi žestoku bitku s pandemijom, Tajvan slavi 200 dana bez lokalne transmisije koronavirusa

Image
Foto: AP Images

Tajvan nikada nije morao uvoditi stroge karantene niti populaciji nametati drastične restirkcije na slobodu

31.10.2020.
17:07
AP Images
VOYO logo

Dok se većina svijeta muči sa susprezanjem novog vala pandemije koronavirusa, Tajvan je obilježio dvjestoti dan bez slučaja lokalne transmisije bolesti.

Reakcija Tajpeja na pandemiju je među najučinkovitijima na svijetu. Otok s 23 milijuna ljudi posljednji je slučaj lokalne transmisije prijavio 12. travnja, odnosno Uskrs. Od četvrtka potvrđena su 553 slučaja, od čega su samo 55 lokalne transmisije. Prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrs je bio važna prekretnica u SAD-u jer je predsjednik Donald Trump ranije u travnju rekao da želi da se država ponovno "otvori" do blagdana. U tom trenutku je na globalnoj razini bilo 1,7 milijuna zaraženih, uz 110.000 smrtnih slučajeva. U petak, brojke zaraženih prešle su 45 milijuna, s preko 1,1 milijun smrtnih slučajeva, prema podacima Svučilišta Johns Hopkins.

Image
KORONA KRIZA /

EU strahuje od urušavanja zdravstva: Troše 220 milijuna eura za prijevoz oboljelih preko granice

Image
KORONA KRIZA /

EU strahuje od urušavanja zdravstva: Troše 220 milijuna eura za prijevoz oboljelih preko granice

Tajvanovo postignuće događa se istovremeno s uvođenjem novih karantena u Francuskoj i Njemačkoj, dok se u SAD dnevno bilježi preko 88.000 novozaraženih. Savezna država Florida, čija je populacija od 21 milijun slična broju stanovnika Tajvana, samo je u srijedu prijavila 4188 novih slučajeva zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajvan nikada nije morao uvoditi stroge karantene niti populaciji nametati drastične restirkcije na slobodu, kao primjerice u Kini. Umjesto toga, strategija Tajvana fokusirala se na brzinu.

Tajvanske vlasti počele su provjeravati putnike s direktnih letova iz Wuhana, gdje je virus prvobitno identificiran, još 31. prosinca 2019. godine kada se o virusu malo izvještavalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi slučaj novog koronavirusa potvrđen je 21. siječnja i tada je stanovnicima Wuhana zabranjeno putovati na otok, a svim putnicima koji su stizali iz Kine, Hong Konga i Macaoa morali su se podvrgnuti provjeri.

Sve se to dogodilo prije nego je sam Wuhan krenuo u karantenu 23. siječnja. Do ožujka, Tajvan je zabranio svim stranim državljanima ulazak na otok, izuzev diplomatima, stanovnicima otoka i onima s posebnim vizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Tajvan ima prednosti koje nemaju drugi. Jedna od njih je geografska lokacija. tajvan je otok pa je lakše kontrolirati ulazak i izlazak preko granica.

Također na svojoj strani ima iskustvo. Nakon izbijanja epidemije SARS-a 2003., Tajvan je gradio kapacitete za nošenje s pandemijom, rekao je njihov ministar vanjskih poslova Joseph Wu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo čuli za neke tajne slučajeve upale pluća i pacijente u Kini koji se liječe u izolaciji, znali smo da se radi o nečemu sličnome".

Na otoku se također aktivirao Centar za epidemiju postavljen u jeku epidemije SARS-a kako bi se olakšala koordinacija između različitih ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je također uložila u masovna testiranja i brzo bilježenje kontakata.

Bivši potpredsjednik Tajvana Chen Chien-jen, inače epidemiolog po struci, izjavio je kako karantene nisu idealne. Masovna testiranja u Kini u trenutku kada je potvrđen samo mali broj zaraženih, također je ocijenio nepotrebnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veoma pažljivo praćenje kontakata i vrlo stroge karantene bliskih kontakata su najbolji način obuzdavanja bolesti COVID-19", rekao je.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo