Nova studija / Držanje socijalne distance baš i ne pomaže?! 'To je bazirano na zastarjeloj znanosti, mjere bi se trebale donositi drugačije'

Image
Foto: Shutterstock

Kapljice virusa mogu doći i na osam metara

26.8.2020.
15:20
Shutterstock
VOYO logo

Stručnjaci su objavili da je mjera socijalnog distanciranja i održavanja razmaka od dva metra zbog sprječavanja prijenosa koronavirusa bazirana na "zastarjeloj znanosti"

Fleksibilnije preporuke

Grupa britanskih znanstvenika objavila je da distanciranje ne smije biti glavna mjera kojom bi se trebalo ograničiti širenje virusa, prenosi The Independent

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska vlada je, kao i vlade brojnih drugih zemalja, izdala preporuke da bi ljudi trebali držati distancu od jednog ili dva metra ako se koriste ublažavajući faktori poput maske za lice ili neke vrste barijera, primjerice plastičnih pregrada između kupaca i prodavača u trgovinama.

Image
Manje je i umrlih /

Nošenje maski ipak pomaže? U SAD-u pada broj novozaraženih koronom: 'To su optimistične vijesti'

Image
Manje je i umrlih /

Nošenje maski ipak pomaže? U SAD-u pada broj novozaraženih koronom: 'To su optimistične vijesti'

Ipak, znanstvenici koji su svoju studiju objavili u uglednom časopisu British Medical Journal kažu da bi fleksibilnije preporuke omogućile lakši povratak u normalu u nekim aspektima socijalnog i ekonomskog života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnje sigurnosne mjere socijalne distance bazirane su na zastarjelo znanosti. Na distribuciju virusnih čestica utječu brojni faktori, između ostalog i protok zraka", napisao je, zajedno sa svojim kolegama, Nicholas Jones, stručnjak s odjela za primarnu njegu Sveučilišta Oxford. 

Istraživanja iz 1940-ih

Dodali su i da je dokazano da koronavirus može putovati više od dva metra i to, primjerice, kada kašljemo ili vičemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto držanja razmaka, znanstvenici smatraju da bi vlade svoje preporuke trebale donositi na temelju više faktora koji bi mogli utjecati na rizik od zaraze, primjerice, za koju se aktivnost izdaju preporuke, radi li se o unutarnjem ili vanjskom prostoru, kakva je ventilacija, a bitno je znati i nosi li se u pojedinom prostoru i neka vrsta zaštite za lice. 

U obzir treba uzeti i duljinu izloženosti, podložnost pojedinca infekciji i virusno opterećenje prenosioca virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su napomenuli da su prva istraživanja koja su provedena, a vezano uz opravdanost dvometarske distance, objavljena još 1897. Također, navode i da se preporuke za koronavirus baziraju na istraživanjima iz 1940-ih, bez obzira na ograničenost točnosti tih studija.

Kapljice mogu doći i na osam metara

Novija istraživanja pokazala su da se u nekim okolnostima, kapljice koje nastaju jakim kihanjem ili kašljanjem mogu proširiti i na do osam metara udaljenosti. Stručnjaci s Oxforda napominju i da je kod mnogih istraživanja u obzir uzeta tek veličina čestica bez da se promatrao i izdahnuti zrak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fizička distanca trebala bi se primjenjivati tek kao dio šireg pristupa javnog zdravstva pri zaustavljanju pandemije koronavirusa", smatraju autori nove studije. 

"Ova mjera trebala bi biti implementirana s kombiniranim strategijama 'upravljanja' zrakom, prostorom i površinama, uključujući higijenu ruku, čišćenje, prozračivanje te korištenje odgovarajuće zaštitne opreme poput maski".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo