Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
dugi covid

Dva čudna simptoma otkrivaju da ste imali koronu: Jedan užasava muškarce, a drugi žene

Stručnjakinja smatra kako nije potpuna slučajnost da simptomi dugog COVID-a podsjećaju na simptome menopauze

Image
Foto: Pexels
RTL Vijesti/ 18.10.2021. u 13:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanost i dalje pokušava otkriti više o pacijentima koji su doživjeli dugi COVID, a stvari koje su doznali bi vas mogle iznenaditi. 

Osim poznatih simptoma poput kašlja, temperature, umora, gubitka okusa i mirisa, neki pacijenti su doživjeli i nešto "intimnije" simptome o kojima se puno ne govori, a javljaju se i kod muškaraca i žena. U pitanju je seksualno reproduktivni sustav. Problemi nastaju nakon infekcije COVID-om. Konkretnije, neke su žene primijetile promjene u ciklusu, a muškarci erektilnu disfunkciju dugo nakon što je bolest završila, piše Ordinacija.hr

Pregled literature objavljene u magazinu Journal of Endocrinological Investigation ovog ljeta gdje je erektilna disfunkcija predstavljena kao jedan od simptoma koronavirusa. Znanstvenici su otkrili u literaturi kako muški pacijenti u većem broju mogu doživjeti hipogonadizam - smanjeno lučenje testosterona, izlučivanje sjemena ili oboje, a rijetko, smanjeni odgovor na testosteron, u usporedbi s onima koji nisu bolest imali. 

Također su spomenuli kako dolazi do smanjenog broja Leydigovih stanica koje se nalaze u testisima te asistiraju proizvodnji testosterona te su odgovorni za spermatogenezu, proces stvaranja spermatozoida koji se odvija u sjemenim kanalićima testisa. Znanstvenici misle da bi ovo mogao biti jedan od razloga za veliku razliku smrtnosti i hospitalizacije kod muškaraca i žena a i može pojasniti zašto virus najčešće zahvaća starije muškarce. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No i žene doživljavaju seksualne i reproduktivne simptome za koje liječnici vjeruju da su povezani s hormonima. Luise Newson, stručnjakinja za menopauzu je izjavila kako trenutno radi na ispitivanju ovih simptoma kod pacijenata. S 842 odgovora pacijenata koje je do danas prikupila kaže kakao rezultati potvrđuju da je dugi COVID povezan s razinom hormona što je do danas bilo uvijek opovrgnuto. 

Kao podrška ovoj teoriji, ona dodaje kako su mnoge žene primijetile pogoršanje simptoma COVID-a baš prije nego što započne menstruacija – kada je razina estrogena vrlo niska. Smatra kako nije potpuna slučajnost da simptomi dugog COVID-a podsjećaju na simptome menopauze – umor, bol u mišićima i zglobovima, vrtoglavica...

Upravo se čita

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

RTL Vijesti/ 18.10.2021. u 13:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
novi soj

Novi soj, nove mutacije ali i nova cjepiva: EMA poručuje ako bude potrebno prilagodit će se postojeća

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba