SPREMNI ZA NAJCRNJI SCENARIJ / EKSKLUZIVNE SNIMKE RTL prvi ušao u KB Dubrava u kojoj se liječe osobe zaražene koronavirusom!

Ušli smo u operacijske dvorane samo za zaražene pacijente, sobe za hemodijalizu i jedinice intenzivnog liječenja

20.4.2020.
19:10
VOYO logo

Premda se nadaju da do toga neće doći, Klinička bolnica Dubrava spremna je za najgori scenarij: od broja kreveta, zdravstvenih djelatnika pa do potrebnih respiratora. Kapaciteti srećom nisu iskorišteni. 

RTL ekskluzivno donosi kako izgledaju operacijske dvorane samo za COVID pacijente, sobe za hemodijalizu i jedinice intenzivnog liječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinička bolnica Dubrava - primarni intenzivističko-respiracijski centar. U njoj se liječe srednje teški i teški bolesnici s COVIDOM-19. Bolnica s više od 80.000 četvornih metara zadužena za Grad Zagreb i još sedam županija.

Prostor bivše Hitne internističke službe, etaža minus 1. Soba u kojoj su sad kreveti nekad je bila sestrinska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri dana uspjeli sve iseliti

"U prenamjeni prostora ona je postala bolesnička soba za bolesnike oboljele od COVIDA-19. Uložili smo dosta truda i muke da to sve ovako lijepo izgleda. Instalirani su novi plinovi, nove utičnice za kisik i zrak. To je za bolesnike koji bi bili ovisni o mehaničkoj ventilaciji", kazala je glavna medicinska sestra u KB Dubravi Sanja Piškor

"U 4 do 5 dana uspjeli smo sve iseliti, nakon toga pustiti majstore iz firme da nam provedu kisik i nakon toga su medicinske sestre spuštale krevet i pripremile smo taj teren", dodaje Piškor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prilagodbe cijelog prostora s negativnim tlakom prilagodili su i radiološku dijagnostiku. Spremni su CT i rendgen tako da pacijenti pozitivni na koronavirus ne napuštaju taj dio zgrade. Ulazi se na poseban način. Kad tlak padne, upali se zelena lampica i tad je sve sigurno. 

Suvremeno opremljene operacijske dvorane

"Sve svjetske smjernice u današnje vrijeme preporučuju korištenje negativnog tlaka u radu s COVID pozitivnim pacijentima pa tako i u kirurškom radu iz razloga da se zaštiti osoblje", kazao je abdominalni kirurg u KB Dubravi Mislav Rakić dok nam je pokazivao put do operacijske dvorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo suvremeno su opremljene dvije operacijske dvorane. Namijenjene su za operiranje COVID pozitivnih pacijenata. Praktički su opremljene za sve kirurške operacije takvih pacijenata od neurokirurških, preko uroloških do traumatoloških operacija", objašnjava Rakić. 

Spremna je i soba za hemodijalizu za kronične bubrežne pacijente koji su pozitivni. Nakon operacije osoblje prolazi kroz cijeli niz svlačenja. Ono što je bitno omogućiti u cijelom prostoru je jednosmjerni put gibanja. Dakle, da se na jedna vrata ulazi, a na druga izlazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna je procedura odijevanja i svlačenja. Nakon svega treba boraviti na zraku 10 minuta, zato je postavljen i sat. Bolnica je sada drukčije organizirana. Podijeljena je na blokove A, B, C. Sve se sterilizira. 

"Tu se nalazi kuhinja, ljekarna, dolje niže je skladište. Onda imamo sterilizaciju i praonicu. To su dijelovi koji moraju funkcionirati čak kad bi se cijela zgrada napunila s bolesnicima pozitivnima na virus, zato smo odijelili taj dio zgrade pojedinim "tamponima", koji omogućava da se virus ne prenese iz tog dijela zgrade na pojedine djelatnosti", kazao je koordinator zgrade C u KB Dubravi Rado Žic

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju veliki osjećaj nedostatka zraka"

Infektolog Bruno Baršić je nekad radio u Klinici za infektivne bolesti. Od listopada je u mirovini. Došao je u Kliničku bolnicu Dubrava raditi samo nekoliko sati na dan. Nije ni slutio što ga čeka. Opisuje nam neke od simptoma. 

"Imaju veliki osjećaj nedostatka zraka i oni počinju duboko disati. Kako posljedica toga stvaraju se tenzije u plućima, što dodatno pogoršava stanje jer se pluća od našeg disanja, naprezanja, iscrpljuju i stradavaju. To je nešto što smo do sada viđali kod bolesnika s gripom", kazao je Barišić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intenzivističkom centru se liječe najteži bolesnici. Jedan nas uvjerava - sve će biti dobro. "Malo je bolje, da. Osoblje nam ne treba bolje. Uz nas su non-stop, i danju i noću. Dobri su, nema boljih, stvarno, sve pet. Samo da nam se zdravlje malo popravi", kazao je pacijent obolio od koronavirusa. 

Kao u Wuhanu

Trenutačno je 30 bolesnika, troje je na respiratoru. Kako su brzo bolnicu podignuli na noge, u šali znaju reći da su kao oni u Wuhanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo mala zemlja, Kina je velika zemlja, ali ja bih rekla da je ovo jedan rekord. Situacija je bila takva i dobro je da je epidemiološka situacija nama dopustila da smo uspjeli u manje od mjesec dana transformirati našu bolnicu, odnosno premjestiti respiratore, krevete, monitore i sve potrebne opreme u jedan objekt i staviti u funkciju. To je period vremena od 2-3 tjedna najviše", kaže voditeljica Intenzivističkog centra u KB Dubravi Jasmina Peršec

U bolnici je 270 kreveta u 3 bloka, još 200 u šatorima i 300 u ostatku bolnice koji u trenu mogu biti dostupni. Iako su spremni za najgore, svi se nadaju da to neće biti potrebno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo