Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
EKSKLUZIVNO

RTL je ušao u Imunološki zavod: Otkrivamo njihovu ulogu u borbi protiv koronavirusa!

U aktivnu pomoć u vidu testiranja na koronavirus priskočio je i Imunološki zavod

Image
Foto: RTL
Donna Diana Prčić/ 1.4.2020. u 21:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U aktivnu pomoć u vidu testiranja na koronavirus priskočio je Imunološki zavod koji je prije sedam godina ostao bez dijela svoje proizvodnje, a čija je konačna sudbina i dalje neizvjesna. Odazvali su se na poziv Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te organizirali timove koji proizvode podloge za brisove. 

Odjel za proizvodnju virusnih cjepiva Imunološkog zavoda sada proizvodi podloge, a dolazak u te prostorije pod posebnim je propisima - zaštitna oprema spremna je za sve koji ulaze. U još sterilnijim uvjetima dva zaposlenika u kabinetu, kako kažu u Imunološkom zavodu, na najčišćem mjestu trenutačno. Oni se posljednjih tjedan dana bave podlogama koje se nalaze unutar epruveta u koje stiže bris iz nosa i grla. Na dan ih mogu proizvesti 20.000. 

"Naš je zadatak da se ti uzorci, te podloge, da se rasporede u epruvete koje će se koristiti za uzimanje uzoraka za testiranje pacijenata na koronavirus", kazala je voditeljica Odjela za proizvodnju Imunološkog zavoda Ljerka Kotarski.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uređaji zadnji put bili u uporabi 2013. godine

A desetero ljudi aktivno je i u Odsjeku za bakterijsku kontrolu. Bave se čistoćom podloga i okoliša. "Trenutno se obavlja testiranje sterilnosti transportnih podloga za uzimanje brisova za detekciju SARS-COV-2", kazala je Ana Vučenović Mijatović, specijalistica u Odsjeku za bakterijsku kontrolu. 

U Imunološkom zavodu je zaposleno 153 ljudi, dok u pogonima Zavoda zbog epidemije koronavirusa sada radi njih 30. "Da biste bili apsolutno čisti i dovoljno čisti da biste proizvodili i ispunjavali regulatorne zahtjeve, morate imati određene uređaje. Mi ih imamo, oni nisu bili u uporabi, zadnji put vjerojatno 2013., ali mi smo ih doveli u funkcionalnost prilično brzo - za dva do tri dana", rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

A sve u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kako bi mogli omogućiti ambulantama diljem Hrvatske da brže rješavaju moguća žarišta zaraze.

"U kontekstu nastojanja da povećamo broj mogućih testiranja i da testiranja spustimo prema specijalnim ambulantama primarne zdravstvene zaštite  kontaktirali smo nadležne u Imunološkom zavodu. Oni su nakon provjere svojih kapaciteta i mogućnosti vidjeli da mogu producirati takve podloge, što nam je bitno za ukupno povećanje broja testiranih", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uspavana ljepotica

"Mi planiramo proširiti našu suradnju. Dakle, naše laboratorije koje imamo staviti u funkciju javnog zdravlja tako da radimo mikrobiološke podloge u suradnji s HZJZ-om do nekog trenutka jer COVID će proći prije ili kasnije, ali dogovaramo što bismo mogli dalje raditi", kaže Čardžić. 

No, "Uspavana ljepotica", kako ravnatelj naziva Imunološki zavod, ostaje u funkciji ovih dana iako je dio prostora stradao u potresu. 

Sve to 7 godina nakon što javna ustanova koja je proizvodila imunološke lijekove, lijekove iz ljudske krvi ili plazme nije radila - zbog gubitka dozvola za određene proizvodnje.    

Donna Diana Prčić/ 1.4.2020. u 21:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
lokalni stožeri

U Istri zaražena osoba koja je bila na letu iz Frankfurta. Korona ušla i u Dom za starije u Šibeniku

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba