Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
BERNARD KAIĆ ZA RTL

Epidemiolog objasnio rizik povratka u vrtiće i škole: 'Nemoguće je izbjeći ulazak virusa u njih'

'Oni s kroničnim bolestima i komplikacijama ne bi smjeli raditi s djecom', naglasio je Bernard Kaić

Vijesti.hr, Leona Šiljeg/ 30.4.2020. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Učenici se polako vraćaju u školskeklupe, obavljaju se posljednje pripreme i s 11. svibnjem sve bi trebalo biti spremno da se taj povratak obavi na siguran način.

No, malo zabrinjava činjenica da se oko koronavirusa svakim danom otkrije nešto novo, kao što su novi simptomi - bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, osjećaj hladnoće, drhtavica i ono o čemu se već dugo priča - gubitak osjeta njuha i okusa.

O tome, kao i povratku školaraca te općenito normalizaciji života u Hrvatskoj, više je za RTL Danas rekao voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić.

"Dulje vrijeme ne gledamo na simptome. Bar mjesec dana znamo da ne moraju biti prisutni ni kašalj ili teškoća daha, što su bili osnovnisimptomi uz povišenu temperaturu. Na početku smo se strogo držali definicije bolesti, koju je izdala Svjetska zdravstvena organizacija. U samom početku zato ne bismo ni testirali one bez simptoma", kazao je Kaić i osvrnuo se na to koliko su građani odgovorni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vidio sam i prije popuštanja mjera da mladi igraju košarku, što je u suprotnosti s fizičkim distanciranjem. Ali, vidio sam i pozitivneprimjere."

Kaić je otkrio i kad će se znati je li popuštanjemjera stiglo prebrzo ili smo se možda opekli.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

"Tek kad ćemo imati nepredviđeno visok broj novooboljelih, što ne očekujem ako će se ljudi pridržavati uputa. Istina jest da u ovom kratkomvremenu, od ponedjeljka do danas, ne bismo ni mogli vidjeti promjene. One se očekuju zbog više kretanja, ali neće biti pretjerane."

Što se povratka u školske klupe tiče, stručnjak ima mišljenje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ako postoji cirkulacija virusa u stanovništva onda će u školama i dječjim vrtićima vjerojatno biti situacija da virus uđe njih. To je nemogućeizbjeći. Teoretski to možemo, ali šansa je mala", naglasio je Kaić i ponovio koji zaposlenici nikako ne bi smjeli natrag u škole, ali i odgovorio je li uopće dobro što će se nastava početi održavati:

"Oni s kroničnim bolestima i komplikacijama ne bi smjeli raditi s djecom. Što se tiče povratka u škole, nema bitne razlike po tom pitanju oko širenjazaraze."

Vijesti.hr, Leona Šiljeg/ 30.4.2020. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nacionalni stožer

Najgori dan u Hrvatskoj od početka epidemije! Imamo čak 3251 novi slučaj zaraze i 38 umrlih

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba