muke po cjepivu / EU se okreće ruskom i kineskom cjepivu? Na današnjem sastanku i Plenković. Rezultati RTL-ovog istraživanja: Evo što o tome misle Hrvati

O cjepivu će biti riječi i na virtualnom sastanku 17 šefova država i vlada s područja istočne i jugoistočne Europe s kineskim državnim šefom Xijem Jinpingom

9.2.2021.
11:45
VOYO logo

Ideja o zajedničkoj nabavci cjepiva protiv koronavirusa unutar EU je u problemima. Od Hrvatske pa nadalje. Baš zbog toga sve se glasnije mogu čuti informacije kako bi se EU mogla okrenuti Rusiji i Kini. 

Šefica EU komisije Ursula von der Leyen, koju se posljednjih dana žestoko kritizira, daje naslutiti da je otvorena prema ideji izdavanja dozvole za korištenje ruskih i kineskih preparata u Uniji - ali tek nakon što se ta cjepiva temeljito ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
razne taktike /

Što Europljani misle o AstraZenecinom cjepivu? Neki postavili ograničenja, neki cijepe i starije od 60 godina

Image
razne taktike /

Što Europljani misle o AstraZenecinom cjepivu? Neki postavili ograničenja, neki cijepe i starije od 60 godina

Posebno rusko cjepivo Sputnik V ima dobre izglede za dobivanjem dozvole korištenja u Uniji. Ovih tjedana u Europi se čuju pozivi da Europska agencija za lijekove (EMA) što prije počne postupak odobravanja Sputnika V koji se, osim u Rusiji, već primjenjuje i još u nekim zemljama, primjerice u Srbiji, Argentini i Alžiru, a prije dva dana je odobreno i u Mađarskoj, piše Index.hr.

Časopis The Lancet je prošli utorak objavio rezultate treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V. Prema njima, to cjepivo djelotvorno je 91.6 posto kod simptomatskih oblika covida-19. Ovi prvi potvrđeni rezultati o djelotvornosti cjepiva potvrđuju početne tvrdnje Rusije koje je međunarodna znanstvena zajednica jesenas dočekala s nepovjerenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da oni zasad svrstavaju Sputnik V među najdjelotvornija cjepiva, uz Pfizer/BioNTechovo i Modernino (oko 95 posto) koji se temelje na drukčijoj tehnologiji (glasnički RNK). 

Rupe u opskrbi

Ruskim i kineskim cjepivom mogle bi se popuniti postojeće "rupe" u opskrbi cjepivom, ali bi se istovremeno moglo shvatiti i kao priznavanje slabosti EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cjepivu će biti riječi i na današnjem virtualnom sastanku 17 šefova država i vlada s područja istočne i jugoistočne Europe s kineskim državnim šefom Xijem Jinpingom. Na konferenciji sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Konferencija se trebala održati u travnju prošle godine u Pekingu, ali je otkazana zbog pandemije. 

Činjenica da se u međuvremenu nije uspjelo organizirati ni video-sastanak, neki tumače kao znak propasti inicijative utemeljene 2012. u Varšavi pod imenom "16+1". Kasnije se pridružila i Grčka. Analitičari pretpostavljaju da bi inicijativu sad moglo spasiti - kinesko cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ovo istraživanje

Inače, prema rezultatima istraživanja. koje je Promocija plus provela za RTL, a koje je jučer u RTL-u Danas prezentirala Jelena Pajić, trećina ispitanika misli da se treba okrenuti i ruskom i kineskom cjepivu. Petina misli da to treba biti samo rusko cjepivo, a tek 2,5% ispitanika se slaže da to treba biti baš kinesko cjepivo. Četvrtina ispitanika ne bi se opredijelila ni za kinesko ni za rusko, a petina uopće ne zna ili se ne može odlučiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da u Europskoj uniji uz postojeće bude odobreno i rusko i kinesko cjepivo, evo koje bi odabrali ispitanici ovog istraživanja. Najveći broj zadržao bi se na dosad poznatim, zapadnim cjepivima. Sputnika bi odabralo 26,3% ljudi, a kinesko manje od 5% ispitanika. Odgovarajući na ovo pitanje petina je rekla da se uopće ne bi cijepila, a njih 17% ne zna ili ne želi odgovoriti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo