muke po cjepivu / Europa farmaceutima prijeti zabranom izvoza iz EU: Britanci odlučili cijepiti samo jednom dozom

Financirali su razvoj i produkciju cjepiva, platili to tri milijarde eura, a sada paketi doza odlaze izvan EU

27.1.2021.
10:05
VOYO logo

Obećanje ludom radovanje. Tako bi se moglo opisati raspoloženje ljute i frustrirane Europske unije koja razgovorima želi popraviti štetu. 

"U budućnosti sve tvrtke koje na prostoru Europske unije proizvode cjepivo protiv bolesti COVID-19, morat će na vrijeme obavijestiti EU prije izvoza cjepiva u treće zemlje", kaže ovjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova prijetnja ima zakonsku osnovu poručuju iz Unije. Financirali su razvoj i produkciju cjepiva, platili to tri milijarde eura, a sada paketi doza odlaze izvan Unije, dok se Europljani nemaju čime cijepiti.

"Investirane milijarde u prva cjepiva protiv COVID-a, namijenjene su za stvaranje globalnog javnog dobra. Sada je vrijeme da proizvođači isporuče. Moraju ispoštovati obaveze", jasno će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo najviše žulja Veliku Britaniju koja je odobrila i Pfizer i Astrazenecu i za razliku od 2 posto cijepljenih građana Unije, već procijepila 10 posto stanovništva. Ali daljnje isporuke Britancima postaju upitne jer dolaze iz tvornica u Belgiji i Nizozemskoj. Pa su odmah odlučili da će radije cijepiti veći broj građana jednom, nego dva puta iste osobe. Kažu, nakon jedne doze, učinkovitost je 50 posto. 

Image
na greškama se uči? /

EU planira velikim proizvođačima zabraniti izvoz iz Europe dok se ne isporuči ono što je dogovoreno?

Image
na greškama se uči? /

EU planira velikim proizvođačima zabraniti izvoz iz Europe dok se ne isporuči ono što je dogovoreno?

"Vodit ćemo se premisom da će jedna doza s odgođenom drugom, na nacionalnoj razini spasiti više života", kaže direktor NHS-a Simon Stevens.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi to razmatraju ali su ipak odlučili pričekati, vjeruju da će Europa postići dogovor. Švedska je Pfizeru stopirala plaćanja, tvrde da u jednoj bočići umjesto šest ima za samo pet doza cjepiva. Nakon brojnih napada, oglasila se i Astrazeneca, odbacuju tvrdnje da im cjepiva nisu efikasna za stariju populaciju. Najavljuju da će u veljači ipak doći nešto više doza od najavljenog manjeg broja. To i dalje ne znači da će isti dogovor ispoštovati u ožujku. 

"Razgovarati ćemo s bilo kim ako možemo vidjeti mogućnost pronalaska alternativnog načina dobivanja cjepiva. Da, pregovaramo s Kinom.", kaže predstojnik ureda mađarskog premijera Gergely Gulyas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska zato ne čeka, nakon ruskog, planiraju uzeti i kinesko cjepivo. Od bitke za prijeko potrebne doze ne odustaje ni Aleksandar Vučić koji se oglasio na društvenim mrežama. 

"Svijet je danas kao Titanik, jer su bogati i veliki pokušali da čamce za spašavanje obezbede samo za sebe, a da sve ostale ostave bez ičega, da potonu zajedno sa Titanikom. Mi smo žilav narod. Borit ćemo se za svoj opstanak", poručio je Vučić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mađarska i Srbija proglasile su izvanredno stanje u državama, samim time lakše i brže su hitnim postupcima uvezle cjepiva. Pa smo pitali srpsku agenciju za lijekove kako ta procedura izgleda. 

"Mi praktični postepeno odobravamo jedan po jedan kontigent vaccina. I to su sve isti postupci, svi imaju uvozu dozvolu i certfikat analize kao dva ključna dokumenta koje Agencija izdaje da bi se bilo koja vakcina koja nije registrirana mogla naći na tržištu. Naravno da je interes da se brzo dođe do njih, ali da se ni jedan proces ne preskoči i to smo uspjeli tako što smo bukvalno danonoćno radili", govori Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda Trumpova politika Amerika prva više ne postoji - ali sada postoji Europa prva, Mađarska prva, Srbija prva. Gotovo da nema zemlje koja u ovom trenutku ne želi prvo sebi osigurati minimalan broj cjepiva. Tih problema nema Dubai. Ujedinjeni Emirati su druga zemlja na svijetu po broju cijepljenih, tamo su turisti dobrodošli, a po novome - svim cijepljenim gostima restorani nude posebne popuste. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo