POTRAGA ZA NULTIM PACIJENTOM / Francuska došla do iznenađujućeg otkrića: 'Prvog pacijenta imali smo još prošle godine'

Image
Foto: AP Images

Znanje o nultom pacijentu je ključno za razumijevanje načina na koji se virus širi

5.5.2020.
8:08
AP Images
VOYO logo

Nakon što su u bolnici u predgrađu Pariza ponovno testirali stare uzorke bolesnika s upalom pluća testovi su pokazali kako je već potkraj prosinca 2019. liječen muškarac zaražen koronavirusom - dakle, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila prve slučajeve u toj zemlji!

VEZANE VIJESTI

Doktor Yves Cohen, šef reanimacije u bolnicama Avicenne i Jean Verdier u sjevernim predgrađima Pariza, rekao je da su znanstvenici proučavali uzorke 24 pacijenta liječenih u prosincu i siječnju: ''Svi su bili negativni na gripu, ali od njih 24, imali smo jednog koji je 27. prosinca bio pozitivan na Covid-19. Svaki uzorak testiran je više puta kako ne bi bilo grešaka''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj je od 1. ožujka od Covida-19 preminulo gotovo 25.000 ljudi, a prva tri pacijenta koji su bili pozitivni na koronavirus Francuska je službeno ''dobila'' 24. siječnja - dvojicu iz Pariza i jednog iz Bordeauxa.

Znanje o nultom pacijentu je ključno za razumijevanje načina na koji se virus širi, kazao je Cohen, piše Guardian, ali liječnik upozorava da je prerano reći je li ovaj bolesnik taj nulti pacijent: ''Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i svoju suprugu koja radi u supermarketu. Začudio se jer nije znao kako je zaražen jer smo sve analizirali. Muškarac nije putovao i jedini kontakt imao je sa suprugom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Supruga je radila uz odjel na kojem se prodaje suši, uz kolege kineskog podrijetla, a ne zna se jesu li oni putovali pa bi to trebale istražiti lokalne vlasti", dodao je Cohen i istaknuo da razmišljaju o tome je li supruga bila asimptomatska bolesnica: ''On možda jest nulti francuski pacijent, ali ne treba isključiti da u drugim regijama postoji još netko. Svi negativni PCR testovi na upalu pluća moraju se ponovno ispitati. Virus je vjerojatno cirkulirao''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo