Kontroverzni 'švedski model' / Glavni švedski epidemiolog: 'Nismo računali na toliki broj preminulih od Covida-19'

Image
Foto: AP

Najveći problem Švedskoj su bili spomenuti domovi za starije, kao i drugim europskim zemljama

11.5.2020.
8:02
AP
VOYO logo

Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog, prošli je tjedan sudjelovao je u The Daily (Social Distancing) Showu kod Trevora Noaha. Broj preminulih od Covida-19 u Švedskoj prešao je 3000, što je najviše od svih skandinavskih zemalja. Danas broji 3225 preminulih.

Švedska je imala blaži pristup u borbi protiv epidemije koronavirusa, ostavivši otvorenima većinu škola, trgovina i restorana te oslonivši se na dobrovoljne mjere fizičke udaljenosti i pojačane higijene. “Švedski model” postao je protulogički argument onih koji tvrde da virus nije opasan, jer su se Šveđani 'normalno' i dalje šetali, pili kave u kafićima, išli u školu i na posao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu se oglasio Tegnell: "Umjesto da sve zatvorimo, odlučili smo se na razne druge solucije. Znali smo da je zaraza najveći problem, jako lako moguća u restoranima. Tako smo prilagodili ugostiteljske objekte stavivši stolove na određene udaljenosti. Ogromna je odgovornost bila na šefovima restorana". Dodao je i da se bolesnima preporučalo ostati doma: "Svima smo govorili da ostanu kod kuće ako su osjećali bilo kakve simptomeCovida-19 ili čak najmanje prehlade. Čak je i financijski to bilo isplativo, jer je vlada uredila da plaća ide (djelomično) i kada si bolestan kod kuće". 

Najviše su, kaže, trebali paziti na starije: "Stalno smo ih na sve načine upozoravali i nagovarali da što više budu kod kuće". Rekao je i kako misli da je njihova "tehnika borbe" protiv koronavirusa iznimno uspješna. "Najbitnije je ljudima bilo prenijeti određenu vrstu odgovornosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo je stanje s oboljelima u Švedskoj?

Tegnell tvrdi da je, kao i kod svake zemlje, drugačije od dijela do dijela zemlje. "Oko Stockholma i u njemu je najviše zaraženih, što je i očekivano. Zdravstvo se kao takvo u mnogočemu promijenilo, pa i sam zdravstveni sustav i rad bolnica. Ipak, sistem funkcionira - svatko tko je trebao  krevet u bolnici zbog korone ili kakve druge bolesti, dobio ga je", rekao je. 

Kako se mjeri uspjeh Švedske?

"Na cijelu situaciju moramo gledati holistički. Ne kažem da smo uspješni, imamo velik broj preminulih i to uvelike ima veze s time da je zaraza došla i u domove za starije i nemoćne. Ipak, ne smijemo sve gledati 'crno'. Dobra je stvar, primjerice, što smo mogli škole ostaviti otvorenima. Mnogi i dalje rade normalno iz svojih ureda - gubitak posla u ovim vremenima bio bi opasan problem za svakoga". Na pitanje o imunitetu stada odgovorio je: "To neće niti jedna država postići. To bi značilo da će bolest nestati, a mislim da se to neće dogoditi. Ali čak i imunitet koji može postići 20-25 posto populacije imat će veliki utjecaj na brzinu širenja virusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trostruko veći broj preminulih od Danske i Norveške 

Trevor je upitao Tegnella: "Trebaju li epidemiolozi i doktori birati između života - koga će spasiti, a koga neće", na što je glavni švedski epidemiolog odgovorio: "Računali smo da ćemo imati više zaraženih od drugih zemalja, ali ne i veću stopu smrtnosti. Najveći problem bili su nam spomenuti domovi za starije, kao i drugim europskim zemljama". 

Švedska kao primjer mnogima?

Mnogi se žale, vode proteste diljem svijeta i uzimaju Švedsku kao primjer jednostavnog i lakog rješavanja problema. Mnogi ljudi diljem svijeta ne vide potrebu za kompletnim 'lockdownom'. Tegnell kaže: "Ne bih htio svim zemljama sugerirati naš model jer su sve zemlje različite. Ipak, neke stvari iz modela sigurno bi mogli primijeniti - primjerice, da više povjerenja imaju između 'nas' (epidemiologa, agencija i sl.) i građana. Čak 80% Šveđana smatra da se dobro nosimo sa situacijom", zaključio je Tegnell. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo