cjepivo je sigurno / HALMED o uporabi cjepiva J&J: 'U Hrvatskoj zaprimljene ukupno 144 prijave blagih nuspojava'

Image
Foto: AP Images

Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana

30.9.2021.
17:10
AP Images
VOYO logo

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) se očitovala o uporabi cjepiva Janssen. Kažu kako su upoznati sa smrtnim slučajem u Republici Sloveniji koji se, nažalost, dogodio u razdoblju nakon primjene cjepiva.

Znaju i da su slovenske institucije privremeno obustavile cijepljenje spomenutim cjepivom.  Trenutačno se u Sloveniji provodi procijena nakon tragičnih slučajeva kako bi se utvrdilo postoji li uzročno-posljedična povezanost s primijenjenim cjepivom, koja za sada nije potvrđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Preminula je /

Nakon tragične smrti Slovenke koja se cijepila, poslali smo HALMED-u upit o stanju s nuspojavama u Hrvatskoj

Image
Preminula je /

Nakon tragične smrti Slovenke koja se cijepila, poslali smo HALMED-u upit o stanju s nuspojavama u Hrvatskoj

Stanje u Hrvatskoj 

U Republici Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo COVID-19 Vaccine Janssen.

"Na ukupno 93.240 doza predmetnog cjepiva primijenjenih u Republici Hrvatskoj do 29. rujna ove godine, zaprimljene su ukupno 144 prijave sumnji na nuspojave uz primjenu J&J cjepiva", kažu iz HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana. Uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima, oglasio se HALMED.

"Prema podacima prikupljenima iz europske baze nuspojava EudraVigilance, na oko 15 milijuna primijenjenih doza cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen u EU-u do 30. rujna ove godine, zaprimljeno je 68 prijava sumnji na potencijalnu nuspojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, od čega 16 s fatalnim ishodom. Navedeni sindrom je u travnju ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) identificirala kao vrlo rijetku moguću nuspojavu predmetnog cjepiva te je uvršten u informacije o lijeku", poručuju iz Agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos koristi i rizika primjene cjepiva ostaje nepromijenjen te koristi cjepiva u prevenciji bolesti COVID-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava.

Kažu kako će HALMED i EMA i dalje pratiti sigurnost primjene J&J cjepiva, kao i svih drugih cjepiva protiv bolesti COVID-19, te će o svim novim saznanjima pravovremeno obavijestiti javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo