globalno dobro / Hladan tuš iz WHO-a: 'Cjepiva za Covid-19 ne očekujte prije prvih mjeseci 2021.'

Image
Foto: AP

Nekoliko cjepiva je u 3. fazi ispitivanja

22.7.2020.
21:58
AP
VOYO logo

"Istraživači ostvaruju dobar napredak u razvoju cjepiva za Covid-19, no prva cijepljenja  ne mogu se očekivati prije prve polovice 2021. godine", rekao je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan u srijedu.

"WHO radi na tome da osigura pravednu distribuciju cjepiva, no u međuvremenu ključno je suzbiti širenje virusa", rekao je Mike Ryan koji vodi WHO-ove programe za izvanredna stanja, s obzirom na to da se u svijetu bilježe rekordni dnevni porasti broja novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostvarujemo dobar napredak", rekao je Ryan i dodao da je nekoliko cjepiva u 3. fazi ispitivanja te da se do sada nijedno nije pokazalo neuspjelim - u pogledu sigurnosti ili sposobnosti da potakne imunosni odgovor. 

"Realno, prije prvog dijela iduće godine ljudi se neće cijepiti", rekao je na javnoj konferenciji putem društvenih mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjepiva za ovu pandmiju nisu za bogate, nisu za siromašne, ona su za sve"

"WHO radi na širenju pristupa potencijalnom cjepivu i pomaže u povećanju kapaciteta proizvodnje", izjavio je Ryan.

"Moramo biti pošteni s tim jer je to globalno dobro. Cjepiva za ovu pandmiju nisu za bogate, nisu za siromašne, ona su za sve", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo za Covid-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije te su vlade diljem svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg cjepiva.

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech SE će od američke vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 milijuna doza cjepiva za Covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 milijuna doza, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrane, a Pfizer će isporučiti doze ako dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ryan je također upozorio da treba biti oprezan s ponovnim otvaranjem škola dok se transmisija Covida-19 u zajednici ne stavi pod nadzor. U Sjedinjenim Državama se intenzivirala rasprava o ponovnom otvaranju škola iako se pandemija razbuktala u desecima saveznih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo činiti sve što je moguće kako bismo djecu vratili u škole, a najučinkovitiji način za to je da zaustavimo bolest u zajednici", rekao je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo