komplicirana situacija / Hrvat zaglavio u Španjolskoj, pita treba li se vratiti: 'Zaje**** situacija, završio sam na parkingu...'

Image
Foto: Shutterstock

Svoju situaciju na društvenim mrežama opisao je Hrvat koji ne zna hoće li se moći vratiti iz Španjolske

31.3.2020.
9:20
Shutterstock
VOYO logo

Situacija s koronavirusom mijenja se gotovo iz sata u sat, a svaka europska zemlja nosi se s pandemijom na svoj način. Trenutno najpogođenije zemlje u Europi su Italija i Španjolska. Alen Kuščar bio je na putovanju u Španjolskoj kada se virus pojavio u Europi, isprva nije mislio da će se situacija jako uozbiljiti, no sada ne zna hoće li se moći vratiti u Hrvatsku i bi li se uopće trebao vraćati ili ipak pričekati. 

Ispočetka podnošljivo

''U Španjolskoj sam već tri mjeseca inspiriran svojom avanturom da proputujem svijet u 5 godina. Kad je počela situacija nije izgledalo tako strašno te sam se maknuo u prirodu, u samoizolaciju da to prođe, ali su me istjerali od tamo. Završio sam na parkingu kraj plaže sa zabranom izlaska iz auta osim odlaska u dućan ili apoteku. Ispočetka je bilo sve nekako podnošljivo, ali kako je vrijeme prolazilo tako su se i problemi gomilali, ostao sam bez plina za kuhanje, ponestalo mi je vode za održavanje higijene i na kraju sama činjenica da sam u autu već par tjedana izluđuje čovjeka'', opisao je Kuščar na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odlučio sam krenuti kući neki dan, dobio sam propusnicu od Veleposlanstva, raspitao se malo okolo i u komunikaciji s njima shvatio da to nije 100% garancija da ću bezbrižno proći granice. Negdje je moguće zadržavanje i po par sati ili dana, ili čak karantena jer dolazim iz druge najugroženije države u EU. Dakle počeo sam postavljat pitanja kojim putem krenuti, koliko će me zadržati, koliko je sigurno? Rekli su da krenem i da će mi pružiti podršku, pa ako bude kakvih problema mogu ih uvijek nazvati. Oni su dežurni 24 sata i budu pokušali riješiti, ali ne obećavaju'', dodaje Kuščar.

Rekli su mu kako se kroz Italiju ne može proći i kako mu preostaje do Hrvatske doći samo okolnim putem. Razmišljao je ići kroz par država rutama bez cestarina, no u tom slučaju prijeći će puno više kilometara, a ponegdje i kroz Alpe, što priznaje nije prikladno za njegovo vozilo. No i ruta s cestarinama ga muči, jer bi ga skupo koštala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako su sada opet granice postavljene i svaka država ima pravo odlučivat hoće li me pustit ili ne, postavljaju mi se pitanja. Lako je izaći iz jedne države, ali pitanje je ući u drugu i koliko će to zadržavanje trajati, ne bih volio da se nad mnom vrše testiranja po par sati ili dana i da budem izložen još više situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Čuo sam iz nekih izvora da su ljudi smješteni u kampovima na granici bez adekvatnih sanitarnih osnova te se mnogi žale na to, neki su gladni i nenaspavani. Ne znam da li je to istina ili nije?'', piše Kuščar.

''Ako pak odlučim ostati ovdje, izložen sam pitanjima. Koliko će to dugo trajati, koliko ja dugo mogu izdržat u autu, a da ne poludim, kako ću se snaći s hranom i sanitarnim potrepštinama, grijanje, kretanje... Nemam ni WC u autu tako da se za sad nekako snalazim. Što će biti ako se to još dodatno zakomplicira u ne znam kojem smjeru?'', zabrinuto se upitao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo