ISTRAŽIVANJE VALICONA / Hrvati i Slovenci najpozitivniji u regiji glede razvoja situacije s epidemijom koronavirusa

U zemljama regije, najzabrinutiji su državljani Srbije sa 91 posto, a slijedi BiH

6.4.2020.
19:44
VOYO logo

U ovakvim situacijama usporedbe s drugim državama vrlo su važne jer nam daju informaciju koliko se uspješno nosimo s pandemijom i što bi mogli biti mogući ishodi ukoliko se ne pridržavamo uputa koje nam stalno dolaze od institucija i pojedinaca koji nas nastoje obraniti od posljedica ove globalne pandemije.

Za nas je u tom smislu svakako najznačajnija usporedba sa susjednim zemljama jer one su nam ne samo fizički najbliže, nego i po drugim elementima sličnije, pa je lakše razumjeti pojedine razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH raste broj zaraženih, a ukupno je 25 osoba preminulo od koronavirusa. Pred brojnim poslovnicama tamošnjih banaka stvorile su se velikegužveumirovljenika kojima je nakon gotovo tri tjedna po prvi puta dopušten izlazak iz njihovih domova i to isključivo kako bi podigli mirovine te otišli do trgovine.

U Srbiji je preminulo 58 osoba, a novozaraženih je u samo dva dana 576, sada ukupno 2200. Covid-19 ušao je i u zdravstveni sustav. U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje pozitivno je 67 zdravstvenih djelatnika i devetoro pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski epidemiolozi smatraju da se država približava vrhuncu epidemije. Restrikcije sada djeluju, manje je socijalnih kontakata, a Slovenija je, kako su istaknuli bila "tik pred talijanskimscenarijem", koji je zahvaljujući uvedenim strogim mjerama izbjegla u zadnji tren.

Hrvati i Slovenci najpozitivniji su u regiji glede razvoja situacije s epidemijom koronavirusa, pokazalo je istraživanje agencijeValicon provedeno u Hrvatskoj, BiH Sloveniji i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr

Doduše, većina građana sve četiri zemlje zabrinuti su zbog širenja koronavirusa. To zabrinjava  82 posto ili četiri od pet Hrvata, dok svaki peti nije zabrinut. Identično je i u Sloveniji. U zemljama regije, najzabrinutiji su državljani Srbije sa 91 posto, a slijedi BiH.

Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr

Govorimo li o podršci mjerama za kontrolu širenjavirusa odnosno zabranama, većina građana zemalja regije smatra ih primjerenima situaciji. Najviše ih podržavaju hrvatski građani sa 70 posto, iako ne zaostaju ni državljani BiH i Srbije sa 69 posto, dok je u Sloveniji podrška nešto manja, s više oprečnih stavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr

Istovremeno, Hrvati i Slovenci najpozitivniji su oko situacije s koronavirusom u njihovoj državi. Da ide na bolje, smatraju dva od tri Hrvata ili njih 68 posto, dok je u Sloveniji taj postotak tek neznatno manji i iznosi 68 posto. Najveći pesimisti su u ovom smislu građani BiH gdje većina misli da se situacija pogoršava, dok su državljani Srbije prilično podijeljeni.

Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=2000, 18-75, u razdoblju 30. ožujka -4. travanja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo