KORONAVIRUS / Hrvati opsjedaju rusko veleposlanstvo: Žele doći do njihovog cjepiva protiv koronavirusa

Image
Foto: PIXSELL

Iz veleposlanstva kažu da sada nisu dobili nikakav zahtjev hrvatske vlasti u vezi s nabavom ruskog cjepiva

11.2.2021.
10:41
PIXSELL
VOYO logo

Tisuće Hrvata danima kontaktiraju Rusko veleposlanstvo u Zagrebu jer se žele domoći ruskog cjepiva protiv Sputnik V. Svakoga dana u ruskom veleposlanstvu odgovaraju na  upite hrvatskih građana Hrvatske.

Građani  pitaju mogu li se doći cijepiti u veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Jedan dio građana želi znati može li kupiti kartu prema Rusiji i tamo primiti Sputnik V.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomati će biti cijepljeni prema hrvatskom rasporedu

Naravno da bismo željeli pomoći, ali mi ne cijepimo niti nabavljamo cjepivo. Ni diplomati se nisu cijepili. „Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj ne smije se baviti nabavom, isporukom, distribucijom i prodajom cjepiva.

Također, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo cijepe ruske državljane“ objasnilo je veleposlanstvo  Večernjem listu. Za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije, dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je obavijest diplomatskim predstavništvima 29. siječnja u kojoj kaže kako će predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svi inozemni građani koji borave na teritoriju Hrvatske biti cijepljeni prema rasporedu cijepljenja u Hrvatskoj. Prema rasporedu najprije se cijepe medicinske radnike, štićenike u domovima te starije od 65 godina i ugrožene skupine.

Image
92% učinkovito /

Prva u Europskoj uniji: Mađarska kupila rusko cjepivo Sputnjik V

Image
92% učinkovito /

Prva u Europskoj uniji: Mađarska kupila rusko cjepivo Sputnjik V

Veleposlanstvo je spremno uložiti sve napore za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativa hrvatskih vlasti. Iz veleposlanstva kažu da sada nisu dobili nikakav zahtjev hrvatske vlasti u vezi s nabavom ruskog cjepiva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko cjepivo djelotvorno 91,6 posto kod simptomatskih oblika koronavirusa

Velik interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskim cjepivom nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V u časopisu The Lancet 2. U toj fazi je sudjelovalo 20.000 ispitanika u shemi s dvije doze cjepiva.

Prema podacima iz uglednog svjetskog časopisa, to je cjepivo djelotvorno 91,6 posto kod simptomatskih oblika koronavirusa. U skupini koja je primila cjepivo, 21 dan nakon cijepljenja bilo je 16 slučajeva simptomatskog COVID-19, dok kontrolnoj skupini, koja je primala placebo, zabilježeno 62 slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kliničko ispitivanje također je analiziralo učinak cjepiva na ljude starije od 60 godina, na uzorku od 2144 sudionika, utvrdivši da je ono učinkovito 91,8 posto.

Veleposlanik Andrejem Nestjerenkom je rekao kako Sputnik V ima niz prednosti koje pojednostavljuju isporuku. Temperatura skladištenja ruskog cjepiva je u rasponu od +2 do +8 stupnjeva, cijena je niža od 10 dolara po injekciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo