a išlo im je dobro / Čile opet gubi bitku s pandemijom. Hrvatica za RTL.hr: 'Ovo je već treća totalna karantena. Prekasno je uveden lockdown'

Image
Foto: Ivana Jelinčić-Atkinson

Procijepljenost Čilea je 60 posto. No, opet su odjeli za intenzivnu medicinsku skrb potpuno krcati najteže oboljelima od Covida.

19.6.2021.
10:30
Ivana Jelinčić-Atkinson
VOYO logo

Budućnost Čilea, barem što se tiče pandemije Covida-19, prije samo dva mjeseca je izgledala blistavo. Već do tada ova zemlja slovila je za jednu od šampionskih nacija svijeta u cijepljenju, a sad je to još i više.

Više od 60 posto Čileanaca cijepljeno je dvjema dozama, a jednom dozom 75 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Čileu su opet odjeli za intenzivnu medicinsku skrb potpuno krcati najteže oboljelima od Covida.

Već treća totalna karantena

O situaciji u toj zemlji smo razgovarali Ivanom Jelinčić-Atkinson koja već dugi niz godina živi u Čileu koja nam je otkrila kako je Santiago kao i većina gradova u Čileu, ponovno u karanteni i to nakon što se već tjednima broj zaraženih u prosjeku vrti oko 7000 dnevno. Trenutno brojimo 39.176 zaraženih, 1,491,561 kumulativno od prošle godine, oko 100 umrlih po danu, a sveukupno 30.922.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jako se tiče Hrvatske /

Katastrofa u šampionskoj zemlji cijepljenja: 'Umiru nam i trudnice s nerođenom djecom. Ne ponavljajte našu grešku!'

Image
Jako se tiče Hrvatske /

Katastrofa u šampionskoj zemlji cijepljenja: 'Umiru nam i trudnice s nerođenom djecom. Ne ponavljajte našu grešku!'

"Za nas u glavnom gradu je ovo već treća totalna karantena, tzv. 1. faza, kada se niti preko tjedna niti vikenda ne smije izlaziti. Naravno postoje razne namjenske propusnice koje se mogu dobiti elektronskim putem od policijske uprave, tipa za odlazak u dućan ili kod liječnika te rad esencijalnih insititucija i usluga. Također, može se i između 6 do 10 ujutro izaći bez dozvole u svrhu rekreiranja, a cijepljeno stanovništvo se može kretati bez ikakvih dozvola unutar svoje općine. Nošenje maski, mjerenje temperature i dispenzeri za dezinfekciju ruku gdje god da idete, još su uvijek dio naše svakodnevnice", kazala nam je Ivana.

Kad je riječ o cijepljenju, kako je već i dosta medija navelo, Čile je među prvih pet zemalja po pitanju stope procijepljenog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram dodati da su izuzetno profesionalno koordinarali sam proces cijepljenja, strogo po redu i to prema godištu i rizičnim skupinama, a čekanje je svedeno na minimum", naglasila je.

Lažni dojam sigurnosti

Mnogi se pitaju kako je onda moguće da unatoč 60 posto procjepljenog stanovništva s dvije doze je virus i dalje nezaustavljiv te ima više aktivnih slučajeva zaraze nego prošle godine u ovo doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu, stručnjaci navode da velika većina novozareženih, te onih koji su u kritičnom stanju, još uvijek nije cijepljena to jest da se radi o mlađoj populaciji koja ili još nije došla na red da se cijepi ili nije primila drugu dozu, a postoji i dio populacije koji se ne želi cijepiti pa i to otežava borbu protiv pandemije", govori Ivana Jelinčić-Atkinson i dodaje:

"Drugo, kada se najavio dolazak cjepiva krajem godine, ljudi su automatski stekli lažni dojam sigurnosti i u skladu s njime počeli putovati, izlaziti i družiti se. A ono što se meni osobno čini kao najvažniji faktor u cijeloj priči je taj da se odavno izgubila kontrola nad kontaktima svih zaraženih što automatski čini i lockdown i sve mjere. manje učinkovitima. Tim više što se ne drže svi jednako mjera bez obzira na karantenu, policijski sat i sve ostale mjere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakasnilo se s uvođenjem lockdowna

Problem vidi u zakašnjelom uvođenju lockdowna kao i u traženju kontakata zaraženih.

"Ako usporedimo Čile s Novim Zelandom koji je totalnu karantenu uveo na tek par tjedana i to zbog svega nekoliko zaraženih, te uspio suzbiti daljnje širenje zaraze kao i sve ostale probleme vezane za pandemiju, onda je jasno da je Čile zakasnio s lockdownom u samom početku te zatajio u traženju kontakta zaraženih. Također, u kontekstu Latinske Amerike teško je izostaviti činjenicu da je najviše zaraženih ondje gdje je stanovništvo siromašnije, a gustoća stanovništva veća, dok je u bogatijim dijelovima situacija ipak znatno stabilnija", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog cjepiva, Čile je krenuo s masovnim cijepljenjem početkom godine i to pretežno kineskim SinoVac, kada su Phizer i ostala cjepiva još uvijek, prema njezinim riječima, stizala na kapaljku.

"I premda se jako dobro podnosi ovo cjepivo te je njegova učinkovitost u sprječavanju težih slučajeva i smrti 100 posto, suzbijanje zaraze je tek oko 51 posto, a ako je riječ o brazilskom soju P2 koji se pojavio ovdje, 49.6 posto. Onima koji su sada na redu uz SinoVac, dostupni su Phizer, AstraZeneca samo muškarcima iznad 45 godina, Janssen, i CanSino", kaže Jelinčić-Atkinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj umrlih u znatnom padu

No, s pozitivne strane, dodala je, može se primjetiti da je nakon masovnog procijepljenja, broj umrlih po danu znatno pao u odnosu na ranije, kao i broj starijih osoba koje završavaju na intenzivnoj. Također, broj testiranja je povećan u odnosu na prošlu godinu i to s 20 tisuća na 70 tisuća po danu pa i to bitno mijenja situaciju.

"Premda smo svi ovdje u Čileu jako umorni od karantene i pandemije te gospodarstvo jako trpi zbog svega, nadamo se da ćemo u relativno bliskoj budućnosti i to kada se velika većina cijepi, ipak pobijediti nevidljivog neprijatelja i konačno živjeti normalno", zaključuje Ivana Jelinčić-Atkinson u razgovoru za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo