građani bijesni / Milijuni Kanađana ostali bez interneta i pristupa bankarskim uslugama, prekinuta je mreža najvećeg operatera

Image
Foto: AP IMAGES

Glasnogovornik ministra javne sigurnosti Marca Mendicina rekao je u petak navečer da prekid nije bio rezultat kibernetičkog napada

9.7.2022.
8:14
AP IMAGES
VOYO logo

Veliki prekid mreže jednog od najvećih kanadskih telekom operatera Rogers Telecommunicationsa u petak je zablokirao bankarski, transportni i državni pristup za milijune Kanađana, izazvavši bijes korisnika i pojačavši kritike zbog dominacije tog telekoma u industriji.

Bankarske usluge su u prekidu, prometni sustavi su poremećeni, kao i gotovo svi aspekti života, jer je uslijed pada mreže onemogućen pristup internetu, mobilne i fiksne telefonske veze. Neki pozivatelji nisu mogli dobiti hitnu pomoć putem 911 poziva, rekla je policija diljem Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanađani koji rade od kuće nagurali su se u kafiće i javne knjižnice koje su još uvijek imale pristup internetu i ispred hotela kako bi uhvatili signal, kanadska agencija za granične službe rekla je da je prekid mreže utjecao na njihovu mobilnu aplikaciju za dolazne putnike, a pali su i bezgotovinski sustavi plaćanja kod trgovaca, usluge bankomata i drugo.

Image
Imigracijski program /

Kanada će primiti 20.000 izbjeglica: 'Situacija u Afganistanu je strašna i Kanada neće stajati prekriženih ruku'

Image
Imigracijski program /

Kanada će primiti 20.000 izbjeglica: 'Situacija u Afganistanu je strašna i Kanada neće stajati prekriženih ruku'

Iz telekoma Rogers u izjavi na Twitteru poručili su da se njihove bežične usluge počinju oporavljati i da radnici pokušavaju vratiti ljude na mrežu što je prije moguće, a uz ispriku rekli su i da nemaju vremenski raspored kada će mreže biti potpuno obnovljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ministra javne sigurnosti Marca Mendicina rekao je u petak navečer da prekid nije bio rezultat kibernetičkog napada.

Rogersove dionice zatvorile su se za 73 centa na 61,54 kanadskih dolara (47,53 dolara) na burzi u Torontu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poremećaj mreže je otežao i prijevoz i rezervacije letova na vrhuncu ljetne sezone putovanja, a u prvim satima Transport Canada nije primio izvješća o izravnim sigurnosnim ili sigurnosnim utjecajima na letove, pomorske ili željezničke usluge kao dio ovog prekida.

To je drugi prekid Rogersovih mreža u 15 mjeseci, a prema skupini za praćenje NetBlocks, počelo je oko 4,30 sati ujutro, prekinuvši četvrtinu internetske povezanosti Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S oko 10 milijuna bežičnih pretplatnika i 2,25 milijuna maloprodajnih internetskih pretplatnika, Rogers je vodeći pružatelj usluga u Ontariju, najmnogoljudnijoj pokrajini Kanade i njenom najvećem gradu Torontu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo