Blagdanska druženja / Hrvatska ima rekord zaraženih u 24 sata: 'Današnje uzorke nećemo stići sve obraditi danas, toliko ih je puno'

Najveći skok u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u Zagrebu, ravnatelj KBC-a Split najavljuje da će i on doći na odjel liječiti ljude: 'Možda i to bude premalo'

5.1.2022.
18:35
VOYO logo

Blagdanska druženja stigla su na naplatu. Hrvatska ima rekordan broj novozaraženih od početka epidemije. Više od 8500.

Prethodno je najviše novih slučajeva bilo u studenom prošle godine, oko tisuću manje. Zagreb, Primorsko-goranska županija, Dalmacija svi bilježe rekorde, a epidemiolozi redom zabrinuti za razdoblje koje tek dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže se strože mjere, Vlada priznaje da o njima razmišlja, ali o odlukama za sada još ne žele. Više o rekordu epidemije Zorana Čičak Kulić. Gužva i redovi za testiranje u Rijeci. Samo jučer od više od 2500 uzoraka, 40 posto je pozitivnih.

Dolores Peruč, voditeljica Mikrobiološkog laboratorija NZJZ-a Primorsko-goranske županije: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo eksponencijalni porat broja uzoraka od stare godine na ovamo. Ono što je danas uzorkovano, bit će nešto gotovo do navečer, većina sutra, jer tako veliki pritisak ne može ni jedan laboratorij izdržati ovako naglo."

Veliki pritisak i u Zagrebu, Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po tisuću ljudi dolazi svaki dan kod nas na drive-in testiranje. Od petka ćemo produljiti vrijeme naših punktova za uzimanje briseva."

Danas brojke rastu za 50% u odnosu na prošli tjedan. Najveći skok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nešto manji u Zagrebu. Na trećem mjestu je Primorsko-goranska, a zatim sve ostale dalmatinske županije među kojima najveći udio pozitivnih među testiranima ima Zadarska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je to blagdanskih okupljanja ali i prisutnosti omikrona. Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

"Imamo 11 slučajeva omikrona potvrđenih, a 113 ih je visokosuspektnih. Još su u obradi i te rezultate očekujemo ovih dana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije:

"Radi se o burnom periodu i brzom prodoru virusa u populaciju što bi se reklo prolazi brzo kao vatra kroz suho granje. To je toliko zarazni soj da se ovih mjera na snazi treba pridržavati, a mislim da bi mogli uvesti i neke nove koje bi nam mogle pomoći." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi rekordi i Stožeru su znak za uzbunu. Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske: "Stožer na dnevnoj bazi razmatra uvođenje novih mjera kojima bi se pokušalo usporiti širenje zaraze u zajednici."

Najvažnije je izbjeći veliki pritisak na bolnice jer velike brojke novozaraženih najava su rasta broja pacijenata u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vili Beroš, ministar zdravstva: "Ukoliko i nastupi povećanje hospitalizacija, zdravstveni sustav je spreman na momentalnu prilagodbu, ali to onda znači reduciranje druge nekovid zdravstvene zaštite."

A situacija je već sada teška u splitskom KBC-u, imaju 194 covid bolesnika, a 42 ih je na respiratoru. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi govorimo o brojevima i navikli smo govoriti o velikim brojevima, ali iza tih brojeva kriju se ljudske sudbine. Mi ćemo se mobilizirati svi, svi do zadnjeg ćemo ići raditi u covid centar ići ću i ja ali i to može biti malo."

Zato pozivaju na cijepljenje booster dozom koju je do sada primilo samo 16% odraslih građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo