jeftinije od postojećih / Hrvatska je naručila novo cjepivo. Ivan Đikić za RTL otkriva detalj zbog kojeg bi se antivakseri mogli predomisliti

Uz postojeća, mRNA i vektorska, na raspolaganju će uskoro biti i nova vrsta cjepiva - proteinsko

17.9.2021.
18:40
VOYO logo

Hrvatskoje je i danas gotovo 1400 novozaraženih i još uvijek ni 50 posto cijepljenih dvjema dozama, naručila je nešto više od 300 tisuća doza novog, proteinskog cjepiva.

Trebalo bi biti jako učinkovito, jeftinije od postojećih i s vrlo malo nus pojava. Čeka se odobrenje agencije za lijekove, a Ivan Đikić za RTL otkriva i najvažniji detalj zbog kojeg bi se i antivakseri mogli odlučiti na cijepljenje.

Image
i zašto? /

Ovih pet zemalja ukidaju mjere i kreće u 'suživot' s koronom: Čiji bismo model trebali pratiti?

Image
i zašto? /

Ovih pet zemalja ukidaju mjere i kreće u 'suživot' s koronom: Čiji bismo model trebali pratiti?

Uz postojeća, mRNA i vektorska, na raspolaganju će uskoro biti i nova vrsta cjepiva - proteinsko. Tko će se i kada moći njime cijepiti, još nije poznato.

"Mi još ne znamo kakav će registracijski dokument ići prema EMA-i i nemamo puno podataka o tom cjepivu, ali najavljeno je da je to cjepivo s izrazito malo nuspojava. BLIC Najavljuje se da će biti prilično učinkovito i jeftinije", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

"Pitanje je u budućem periodu što će praksa pokazati i da li će ta proteinska cjepiva imati prednost u docijepljivanju ili bilo čemu. Važno je naglasiti još uvijek učimo, razvijamo nove tehnologije, nova cjepiva u konačnici i nove lijekove", objašnjava Vili Beroš (HDZ) ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska je naručila nešto više od 300 tisuća doza. Naručile su ga i druge europske države, a najviše Njemačka.

"Mi nemamo puno informacija o tom cjepivu ali s obzirom da su se oni odlučili na tako velike količine pretpostavljamo da imaju više informacija od nas. BLIC
Ako se to cjepivo pokaže dobrim i ako će bolje djelovati na varijante koje dolaze pokušat ćemo naručiti više", kaže Capak.

Europska agencija za lijekove ocjenjuje proteinska cjepiva dvaju proizvođača. Znanstvenik Đikić objašnjava o kakvom je cjepivu riječ. "Velika prednost ovog cjepiva je što nema nikakvog genetskog materijala, radi se samo o pročišćenom proteinu koji možemo uštrcati i na temelju toga stvaramo protutijela i stanični imunitet", rekao je.

Ne isključuje mogućnost kombinacije jedne i druge vrste cjepiva. Smatra da bi proteinsko moglo potaknuti na cijepljenje i one koji to sada odbijaju.

"To je važno za ljude koji imaju bilo kakav strah da će vektorska ili mrna vakcina uči u njihov organizam imati bilo kakve štete iako to ne postoji, ali ovo cjepivo će maknuti i tu dilemu i moći će ga koristiti bez ikakvog straha", kaže Đikić.

Dok čekamo nove doze cjepiva, Hrvatska na zalihi ima nešto više od 450 tisuća doza, a radi se i na modelima prodaje i doniranja viškova. S trećom dozom, poručuju iz Stožera, još ćemo pričekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo