rtl dosje / Hrvatska je prema broju cijepljenih među najgorima u Europi: Trajanje pandemije više nitko ne želi prognozirati

Nije se cijepilo ni 44 posto odraslog stanovništva

31.10.2021.
21:30
VOYO logo

Tisuću više nego prošlu nedjelju i dvije tisuće više nego prije dva tjedna. U Hrvatskoj je čak 3319 novozaraženih. Preminule su 22 osobe. Ponovno se priprema Arena, bolnice šire covid odjele, a od liječnika obiteljske medicine traži se da zovu necijepljene pacijente starije od 65. Strogih mjera nema, tek dva dana online nastave.

Da zdravstveni sustav nestaje pred našim očima, upozorava struka. Tvrde ovakve brojke sebi mogu dopustiti samo Balkanci.

''Mislim da će vaš suprug tijekom 24 sata umrijeti. Još nisam prihvatila tu rečenicu, ali je to strašna rečenica'', ispričala je Sanja Njunjić.

Bile su to riječi liječnika. Krajem prošle godine pao je i završio u Klinici za traumatologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobio je covid koji je njega totalno imunološki oštetio. Kad je rekao da će umrijeti za 24 sata, a rečeno nam je da ga ne mogu vidjeti onda smo kćerka i ja na telefon pričali s njim 3 – 4 minute. Samo smo mu govorili volimo te, volimo te, volimo te'', kazala je Sonja Njunjić iz Zagreb.

U bolnicu je u prosincu ušao negativan, umro je u siječnju.

''Iz traume za covid bolnicu u Dubravi je čekao prijevoz 4 ili 5 sati. To nije u redu. Nisam zadovoljna sa sustavom. Nisam zadovoljna ne zato što se to samo meni desilo, nego sam počela razmišljati koliko nepravednih stvari se desilo za vrijeme te pandemije covida'', rekla je Njunjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dugi redovi /

Gužva na Velesajmu: Među građanima se pojavio veći interes, jučer ih je 1098 primilo prvu dozu

Image
dugi redovi /

Gužva na Velesajmu: Među građanima se pojavio veći interes, jučer ih je 1098 primilo prvu dozu


Taj isti sustav prolazi kroz istu priču kao i prošle godine. Broj zaraženih raste, bolnice se pune, povećava se broj kreveta i gotovo na isti datum kao lani aktivira se Arena.

''Zbog brzog širenja virusa pripremamo i aktiviranje Arena Zagreb za prihvat oboljelih od korone'', rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Sramotne snimke iz covid šatora zadarske bolnice. Dvojica muškaraca, uz alkohol glume liječnike i pomažu trećem. Policija još uvijek provodi istraživanje, nitko nije uhićen, a jedan od aktera je pozitivan na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Hrvatska je tamnocrvena, četiri dana imamo više od 4000 zaraženih, ali i dva dana zaredom više od 10 000 cijepljenih. Hrvatska je prema broju cijepljenih treća najlošija u Europi, ali ovaj tjedan redovi kakvi nisu dugo viđeni.

''Došao sam se ovdje cijepiti jer su visoke brojke, preko 4 tisuće zaraženih pa eto čisto da budem siguran'', kazao je Rajan Radomirović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Utjecalo je i to jer sam vidjela prognoze i da to nije baš kako se očekuje'', rekla je Ana Matijević.

Prognozirati više ne želi nitko. Ni koliko će brojke rasti ni kada će jačina vala oslabjeti. Sad kad je broj zaraženih skočio - ljudi bi se cijepili. Prije 3 tjedna utrošeno je gotovo 6 i pol tisuća doza, tjedan poslije gotovo 9000 i prije tri dana više od 11 000. To je u odnosu na tjedan prije porast od 34 cijela pet posto, a u odnosu na tjedan prije njega - porast od 52 %.

''A nažalost to vam je ljudskoj prirodi kad je opasnost manja, mi vrlo brzo zaboravimo sve skupa loše. Realno će biti potpuno zaštićeni za pet tjedana. Bez obzira što su se sad cijepili, moraju izuzetno paziti na mjere, ali i kasnije. Mjere, mjere, koliko god dosadno zvučalo'', izjavila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

A te dosadne mjere sad su covid potvrde samo u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. I neće se proširivati u druge sektore. Dok brojke skaču - škole odlaze na dva dana online nastave. Iako se nije baš tako činilo početkom tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prelazak nacionalni na online nastavu znači da trebate donijeti odluku na razini Vlade i sukladno zakonu reći kad će se vratiti u školu, a što ako tada situacija ne bude dobra. Opcija je lokalno'', izjavio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

''Ministar Fuchs se čuo sa svim čelnicima stožera i gradom Zagrebom da taj online režim bude u cijeloj Hrvatskoj. Dijalog, suradnja, zajednička borba protiv pandemije. Ja nisam primijetio da je neki veliki šušur'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osamnaest tisuća učenika nije u školi jer su ili zaraženi ili u samoizolaciji. Novih mjera nema, neće biti ni lockdowna, ali zato ima kontrola. Kontrolira se tko ima masku, a tko ne, pa je tako u pet dana izrečeno 147 upozorenja i 7 kazni - zbog maske.

Liječnici obiteljske medicine će pak kontrolirati tko se stariji od 65 nije cijepio i pozvati ih da se cijepe.

''Moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Nadalje, ako ne uspiju u daljnjem roku od 30 dana bilo putem patronažne službe ili svojih kućnih posjeta moraju obavijestiti starije sugrađane o potrebi cijepljenja'', kazao je Beroš.

Ako odbiju liječnici će to morati upisati u karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedna gospođa od 86 godina me sama nazvala kada je čula ministra na pressici kako bi me obavijestila da ju ne moram zvati jer se ona ne misli cijepiti'', rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Nije se cijepilo ni 44 posto odraslog stanovništva.

''U listopadu smo 2021. - tko se nije cijepio, magarac je bio'', komentirao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Zadnjeg dana listopada imamo xy doza cjepiva na lageru. Ali nemamo "na lageru zdravstvenog osoblja" koje se trenutno brine o gotovo tisuću i pol covid pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dotakne vas kada više članova obitelji završi u klinici, pa kad više njih iz obitelji umre u vašoj klinici, dotakne vas kad je neto s 23 godine na ECMU, dotakne vas i kad je netko s 88 godina tko je do tada bio zdrav i vodio jedan zdrav fin umirovljenički život, ali se nije cijepio - pa je umro od korone, a nije morao'', kazala je Markotić.

Vratimo se na početak priče. Kad se Sonjin suprug zarazio koronom, cjepivo je tek stiglo u Hrvatsku. Tada su na redu bili korisnici domova za starije i zdravstveni djelatnici. Da su mogli - cijepili bi se.

''Da, ja sam se cijepila u drugom mjesecu odmah. Bi cijepili bi se, apsolutno bi se cijepili'', kazala je Njunjić.

Bio je slikar, ovu je sliku posvetio supruzi, a na jednoj od izložbi ove riječi posvećene su njemu: "zapišite, umro je dobronamjerni čovjek, a ne tek brojka iz crne statističke liste COVID-a." Ta crna lista broji sada više od 9200 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo