EUROPSKI PLAN ZA SPAS TURIZMA / Hrvatska je svoje granice već otvorila: Bili smo na Bregani i provjerili tko nam to već stiže

RTL Direktu javili su se oni koji jedva čekaju doći u Hrvatsku

13.5.2020.
22:16
VOYO logo

Imat ćemo sezonu, kaže Europska komisija koja pokušava spasiti turizam. On čini 10% europskog BDP-a, i nitko ovo ljeto ne želi puste plaže i puste hotele. Pa Komisija ima plan, predlaže pažljivo popuštanje. 

Polako otvaranje granica, pa putovanje između zemalja s jednako niskim stopama zaraze, sve to jasno uz propisana stroga pravila o higijeni i distanci, ali i praćenje pomoću aplikacije na mobitelu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puštaju se svi turisti s rezervacijom

Ali Hrvatska se, kao što već danima govorimo u Direktu, već požurila. Mi smo već popustili na granicama, mi već ne tražimo samoizolaciju kad netko stigne izvana, u Istri kažu da im ovaj vikend stiže tisuće stranaca. Slovenci su recimo i dalje oprezni.

Puštaju se svi turisti s rezervacijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na granici Bregana danas nešto veća gužva jer hrvatski državljani i oni strani koji imaju opravdani razlog za ulazak u zemlju ne moraju više biti 14 dana u samoizolaciji. 

Image
Gost RTL-a Danas /

Cappelli o otvaranju granica za turiste: 'Ovo je generalna proba za ono bitno što dolazi'

Image
Gost RTL-a Danas /

Cappelli o otvaranju granica za turiste: 'Ovo je generalna proba za ono bitno što dolazi'

Zvonimir i Radojka s Paga koji sezonu rade u Austriji od 15.03. čekali su da se mogu vratiti kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko ljeta budemo na Pagu, s Paga smo, a zimi gore i evo do sad smo čekali. Jeste li sretni da su se te mjere olabavile? Super, super, to je fenomenalno, nek' smo prvi", kaže nam Zvonimir.

Za mjeru je jučer čuo i Mato i odmah se zaputio kući iz Njemačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je razlog zašto se vraćate? Da, to je najveći razlog, inače ne bi ni išo, šta ću ako moram dva tjedna ić u izolaciju", rekao nam je Mato.  

"Umjesto mjere samoizolacije istima sada uručujemo jedan letak na kojima su preporuke čega se držati od Zavoda za javno zdravstvo", naglašava pomoćnik načelnika Postaje graničnog prijelaza Bregana Marijan Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Slovenije

Susjedna Slovenija nije ukinula samoizolaciju 

"U Sloveniji radimo ali sad idemo kući. 7 dana se mora biti u izolaciji pa nakon tih 7 dana da li se pravi taj test pozitivan ili negativan na COVID 19", kaže Miloš iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek pregovaraju slovenski i hrvatski zavod za javno zdravstvo o mogućem režimu prijelaza granica. 

"Hrvatska nas je iznenadila i pretekla. Činjenica je da je pretekla i samu sebe", rekao je glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenadila je mnoge jer tek danas je Europska komisija izdala službene preporuke. 

"Turizam je vitalni dio europskog gospodarstva. Skoro desetina BDP-a u Europi i više od 10% u jedanaest zemalja članica. Milioni radnih mjesta ovise o turizmu", kaže izvršni potpredsjednik Europske komisije 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija obećala je da će turističke ljetne sezone biti, ali: 

Putnici će se poticati da preko interneta kupuju karte, rezerviraju mjesta i obave takozvani check-in. Putnici trebaju nositi zaštitne maske tamo gdje ne mogu poštovati mjere fizičke distance, a dezinfekcijska sredstva trebaju biti dostupna svugdje. U prijevoznim sredstvima može više neće biti hrane i pića, a gdje je to moguće treba ukloniti klupe, stolove i sve ono što ohrabruje okupljanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija predlaže i putovanje između europskih zemalja sa slično niskom razinom zaraze. Iako ne navode koje konrektno - mi smo prema tome izračunali, vodeći se brojem zaraženih na milijun stanovnika.

Javili su nam se oni koji jedva čekaju doći u Hrvatsku

Prema tome zemlje poput Španjolske, Italije, Velike Britanije, Belgije, Francuske, Švicarske i Njemačke su na višoj razini zaraze jer imaju više od 2 000 zaraženih na milijun stanovnika. Ali zato su Austrija, Danska, Norveška, Srbija, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka bliže epidemiološkoj razini Hrvatske koja ima 539 zaraženih na milijun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uz ovo novo normalno, javili su nam se oni koji jedva čekaju doći u Hrvatsku. 

"Upravo sam čuo da će se granice otvoriti uskoro i doista se razveselio jer sam planirao posjetiti Hrvatsku u srpnju i sada se nadam da ću moći", kaže Oussema Ghriss iz Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planirao sam doći u Hrvatsku u travnju ali nažalost morao sam otkazati putovanje zbog koronavirusa, ali nadam se da će se granice uskoro otvoriti da mogu doći na ljeto", dodaje James Anstee iz Velike Britanije.

"Nadam se da ću doći u Hrvatsku ovog ljeta sada kada su granice otvorene", poručuje Fernanda Romo Chao iz Meksika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam ERASMUS student u Zagrebu ove godine i zaljubio sam se u Hrvatsku. Bio sam tužan kad su se zatvorile granice jer sam htio provesti ljeto u Hrvatskoj, ali sada kada su ponovno otvorene siguran sam da ću doći", kaže Francesco Saverio Abenavoli iz Italije.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo