Testiranje za Covid cjepivo je na pauzi / Hrvatski imunolog: 'Zaustavljanje testiranja nije neuobičajeno, postoji jak razlog zašto trebamo vjerovati znanosti'

Image
Foto: Shutterstock

Zaustavljanje treće faze testiranja cjepiva je rutinski posao

10.9.2020.
8:22
Shutterstock
VOYO logo

Glavna jučerašnja vijest u vezi s pandemijom novog koronavirusa bilo je pauziranje treće faze kliničkog testiranja najozbiljnijeg kandidata za cjepivo, onog Instituta Jenner Sveučilišta u Oxfordu te britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca.

"Kao dio kontroliranog globalnog testiranja oxfordskog cjepiva protiv koronavirusa, naš je redoviti postupak cijepljenja pauziran kako bi se omogućila provjera podataka o sigurnosti. Riječ je o rutinskom postupku koji se mora dogoditi uvijek kada se pojavi potencijalno neobjašnjiva bolest u nekom od ispitivanja pa, dok se to istražuje, moramo osigurati integritet ispitivanja", rekla je Rebecca Robbins, glasnogovornica Astrazenece, STATnewsu, jednom od najutjecajnijih medija kada se radi o istraživanjima u medicini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA SAZNANJA /

Znanstvenici na pragu zabrinjavajućeg otkrića: Koronavirus prodire u mozak i stvara dodatne probleme

Image
NOVA SAZNANJA /

Znanstvenici na pragu zabrinjavajućeg otkrića: Koronavirus prodire u mozak i stvara dodatne probleme

Ovdje nije riječ o nečem nepojmljivom ili neuobičajenom. Dapače, riječ je o primjeru koji pokazuje zašto su bitna klinička ispitivanja i njihovo odgovorno provođenje, kako uvjeravaju i naši vrhunski znanstvenici. Prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, naš ugledni virusni imunolog s Helmholtz Centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu, kaže da se u trećoj fazi kliničkih istraživanja lijekova ili cjepiva, u kojima se testira veliki broj pojedinaca (u ovom slučaju 30.000), prati je li kod cijepljenih došlo do nuspojava te koliko su one teške. Prema New York Timesu, jedan od ljudi u studiji razvio je transverzalni mijelitis, upalu leđne moždine.

"Ta bi bolest mogla biti teška nuspojava, ali se možda radi o bolesti do koje je došlo slučajno, nevezano za cjepivo", objasnio je Čičin-Šain za Večernji list. Ističe da su ovakvi problemi razlog zašto su novi lijekovi skupi, ali i zašto im možemo vjerovati - u to su cjepivo i testiranje uloženi milijuni, a javno je izašla vijest da je testiranje pauzirano; očito postoji jak razlog zašto trebamo vjerovati znanosti. Nitko od nas ne želi proizvesti cjepivo koje može biti opasno, kao što si nijedna farmaceutska tvrtka to sada ne može priuštiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo