Je li cjepivo sigurno? / Hrvatski znanstvenici za RTL o Pfizerovom cjepivu: 'Sve faze napravljene su po pravilima struke i ne treba postojati strah'

Prve doze u Hrvatsku bi trebalo stići kad i u ostale članice Europske unije

10.11.2020.
21:00
VOYO logo

Vijest iz američke farmaceutske tvrtke Pfizer da prvi rezultati pokazuju 90 postotnu učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa, svijet je dočekao s optimizmom.

Provjerili smo što o učinkovitosti kažu znanstvenici u Hrvatskoj, ali i kada možemo očekivati prve doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi krenulo u upotrebu cjepivo protiv koronavirusa mora biti sigurno i učinkovito.
11 ih je u završnoj fazi ispitivanja, a četiri blizu odobrenja regulatornih agencija.

"Ljudi ne bi trebali biti sumnjičavi prema ovim cjepivima jer ona nisu napravljena na brzinu. Sve faze, 1. 2 . i 3. napravljene su po pravilima struke i ne treba postojti strah da će ugroziti zdravlje populacije", poručila je Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tko je bolji? /

Nakon objave Pfizera Putin se pohvalio: Sva ruska cjepiva su učinkovita i nemaju nuspojava

Image
tko je bolji? /

Nakon objave Pfizera Putin se pohvalio: Sva ruska cjepiva su učinkovita i nemaju nuspojava

Prve doze u Hrvatsku bi trebalo stići kad i u ostale članice Europske unije. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu nabavit će se više vrsta cjepiva, a početak cijepljenja očekuju na proljeće.

"Hrvatska sudjeluje u procesu zajedničke nabave u sklopu EU. To nam omogućuje da prilično rano dobijemo određenu količinu cjepiva, ali moramo biti svjesni da to neće biti količina koju bi mi željeli jer se poštuje princip proporcionalnosti", rekla je Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, stariji građani i druge rizične skupine. Puno je još nepoznanica poput onih koliko doza cjepiva treba primiti i kakvu točno razinu zaštite može pružiti.

"Koliko dugo će ostati imunitet, hoće li biti učinkovito na svim dobnim skupinama, hoće li samo sprječavati infekciju ili bolest, svi ti podaci su potrebni da bi mogli procijeniti kolika će biti potrebna procjepljenost populacije", izjavila je Ambriović Ristov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prije nego što prve doze stignu u Hrvatsku potrebno je osigurati mjesto i način skladištenja i distribucije cjepiva.

"Pitanje je na kojoj temperaturi se treba držati, koliko se brzo dostaviti do krajnjeg mjesta,definirati gdje će se cijepljenje provoditi tako da ta mjesta ne postanu žarišta, puno je detalja o kojima moramo voditi računa", rekla je Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i građane uvjeriti da je cjepivo sigurno.

"Ukoliko bude dostupno cijepit ću se, ali ovo je testna faza i mislim da je prerano govoriti", poručio je Goran iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se ne treba cijepit ako sam zdrava i nisam podložna bolestima, možda zbog drugih, ali evo ja ne bi", rekla je Marina iz Zagreba.

A struka poručuje - cjepivom ćemo vratiti kontrolu nad pandemijom u svoje ruke i osigurati funkcionalnost zdravstvenog sustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo