U ljekarnama ih nema / Hvalevrijedna akcija zagrebačkih krojača, šiju ih besplatno! 'Za jednu maskicu treba osam minuta'

Radit će, kažu, dok god bude trebalo, odnosno dok i zadnji građanin ne dobije svoju masku

19.3.2020.
20:20
VOYO logo

Zaštitne maske za lice trenutačno su među najtraženijim artiklima. U ljekarnama ih nema. Mnogi ih prodaju na internetu i po nekoliko stotina puta većoj cijeni od realne jer u ovoj teškoj situaciji žele zaraditi.

No ne i vrijedne ruke vlasnika i radnika zagrebačkih krojačkih salona. Oni ih šiju besplatno. Budući da im je ponestalo materijala, pozivaju sve da im ga doniraju. Trenutačno šiju za bolnice, domove umirovljenika, volontere, dječje domove i za sve one od kojih priroda posla zahtijeva izlaganje mogućoj zarazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko ljekarni sam obišla, nema maskica, šivati znam, zapravo, to mi je posao. Rekla sam da idem napraviti za sebe i svoju obitelj pa sam rekla kćeri da stavi na našu stranicu pa neka si uzmu ljudi, naši prijatelji i pokrenula sam lavinu", kazuje nam krojačica iz Zagreba Vedrana Križanić.

Počeli su se javljati građani, donositi pamučne materijale i gumene trake. No ne samo oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javljaju se s neonatalnog odjela, to su bebe u pitanju. Javljaju se iz staračkih domova, javljaju se ljudi koji imaju autoimune bolesti, dakle teške kritične skupine", govori Križanić.

Zanimalo nas je i kako se maske izrađuju. "Meni treba oko tri minute da spojim falde i da stavim gumu. Prije toga treba izrezati materijal, obraditi, zapeglati falde. Treba oko osam minuta za jednu maskicu", rekla je Križanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o vrijednoj akciji se i proširila

Evo i upute kako se perive maske svakodnevno održavaju.

"Održavanje maskice budući da je 100 posto pamuk, dođete kući uzmete nekakvu posudu  i opkuhati masku na štednjaku, isplahnuti je i kada se osuši ispeglati je", rekla je Križanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se vijest o ovoj vrijednoj akciji Vedrane i njezina tima proširio društvenim mrežama, javili su se bračni par Iva i Slavomir iz krojačkog salona u zagrebačkoj Ilici. 

Slavomir inače izrađuje nakit, no supruga Iva naučila ga je šivati. Pridružila im se i prijateljica Franka čija tvrtka inače prodaje tekstil. I oni kao i Vedrana izrađuju ih potpuno besplatno. No nedostaje im tkanina, konca i gume pa pozivaju građane da im ih doniraju. Slavomir objašnjava kakav je materijal pogodan za izradu maski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plahte, jastučnice, lancuni, sve što je pamučno i perivo", govori dizajner nakita Slavomir Buble

No nedostaje i krojača jer, ističu, osim ova dva salona, nijedan drugi u gradu nije se htio pridružiti i šivati besplatno. A to je jedini uvjet. No mogu pomoći i oni koji nisu krojači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko je dobro došao, tko zna na mašinu, tko zna naruke. Nedostaje krojača, nema mašina", rekao je Buble.

Dva salona na dan sašiju nekoliko stotina maski. Radit će, kažu, dok god bude trebalo, odnosno dok i zadnji građanin ne dobije svoju masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOLBA GRAĐANIMA:

Mole se građani da doniraju čiste pamučne plahte, jastučnice, posteljinu, gume za tekstil i bijele pamučne šivače konce za izradu maski za lice. Vrijedne ruke iz krojačkih salona Lavanda Perfekta i Tašel i Grofica iz Zagreba sašit će maske za vas i vašu obitelj, a od ostatka za bolnice, domove umirovljenika, volontere, dječje domove itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti da rade potpuno besplatno i da će raditi dok god bude trebalo. Za donacije nazovite na telefone: 

Lanvanda Perfekta, Vedrana Križanić 091 164 61 37

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tašel i Grofica, Slavomir Buble,  091 11 055 33

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo