zaraznija varijanta / HZJZ izmijenio odluku o karanteni i izolaciji zbog omikrona: Sada je moguće biti izoliran i do 20 dana

Image

Za sada je u Hrvatskoj zabilježeno 50-ak slučajeva ovog virusa, ali stotine nalaza još se analiziraju

5.1.2022.
12:57
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je izmijenjene informacije o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih te o prekidu izolacije ili karantene.

Navode kako su izmijenjene informacije s obzirom na ubrzano širenje omikron varijante pa tvrde kako se radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog, osim kasnije navedenih izuzetaka, upućuju u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja, ali, dodaju, negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RTPCR testom, prvenstveno iz administrativnih razloga (prihvaćanje rezultata za izdavanje digitalne potvrde o preboljenju), pojašnjavaju. 

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Karantena se može skratiti na 7 dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja, ovisno o cijepnom statusu i/ili prethodnom preboljenju bolesti COVID-19, tvrde dalje pa ističu kako i u tom slučaju postoje iznimke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZNIJELI PODATKE /

Horvat o cijeni obnove Banovine: 'Došli smo do iznosa od 760 mil. eura, a kroz Fond solidarnosti osigurano je 320 milijuna'

Image
IZNIJELI PODATKE /

Horvat o cijeni obnove Banovine: 'Došli smo do iznosa od 760 mil. eura, a kroz Fond solidarnosti osigurano je 320 milijuna'

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije, naveli su. 

Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad god je moguće, potrebno je pokušati ustanoviti izvor infekcije za oboljelu osobu te staviti pod zdravstveni nadzor i testirati osobe koje su bile bliski kontakti one osobe koja je bila izvor infekcije inicijalnom bolesniku od kojeg je započelo traženje kontakata.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako: su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, osobe zadovoljavaju kriterije za skraćivanje karantene na 7 dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja, naveli su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, odredili su prioritetne liste za testiranje gdje i dalje naravno prednost imaju simptomatske osobe, a potom i bliski kontakti te asimptomatske osobe. Cijelu odluku pročitajte ovdje!

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo