epidemiološke mjere / HZJZ objavio detaljne upute: Provjerite koliko udaljeni morate biti u teretani i kako plaćati u kafiću

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Sve djelatnosti koje ponovo rade moraju se držati preciznih uputa

15.2.2021.
20:59
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Od danas otvorene su teretane i fitness centri. Kafićima je dozvoljeno prodavati kavu za van, djeci je omogućena nastava u školama za strane jezike i igraonice, a po epidemiološkim uvjetima rade i kladionice, automat klubovi i casina.

Sve je to dio ublažavanje mjera koje su stupile na snagu 15. veljače, a HZJZ je objavio i detalje upute za svaku ponovno otvorenu djelatnost.  Sve upute pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teretane

Treninzi i športsko-rekreativne aktivnosti mogu se održavati u zatvorenim športskim objektima koji mogu udovoljiti posebnim tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili športsko-rekreativnu aktivnost i o tome se na ulazu u objekt mora istaknuti odgovarajuća obavijest. Korisnici upotrebljavaju samo vlastiti ručnike, tuševi, svlačionice nisu u uporabi.

Na ulazu te na svakih 200 m2 u prostoru za provedbu športskih i športsko-rekreativnih aktivnosti nužno je imati na raspolaganju postavljene dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Na svakih 50 m2 prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom treninga u zatvorenom prostoru preporučuje se držati razmak od četiri metra kao nužnu fizičku distancu. Za treninge u kontaktnim i drugim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera, instruktora, voditelja i sportaša odnosno korisnika, preporučuje se da trening ili aktivnost odrade uvijek iste osobe.

Image
Nema komplikacija /

Cijepljenje pokazalo: Pfizerovo cjepivo jednako dobro 'u stvarnom svijetu' kao u kliničkim ispitivanjima

Image
Nema komplikacija /

Cijepljenje pokazalo: Pfizerovo cjepivo jednako dobro 'u stvarnom svijetu' kao u kliničkim ispitivanjima

Dječje igraonice

Za cijelo vrijeme trajanja aktivnosti, uključujući dolazak, pripremu i odlazak preporučuje se održavati fizički razmak od 1,5 metra. Razmak se podrazumijeva na međusobni razmak svih prisutnih djelatnika i korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smije se dijeliti čaše, drugo posuđe i druge predmete s drugim osobama. Svako dijete mora imati svoj pribor za jednokratnu uporabu.

Broj djece u grupi prilagoditi veličini prostora kako bi se neometano mogli pridržavati fizičke udaljenosti od 1.5 metar koliko god je to moguće. Preporučuje se prozračivati prostor najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije i nakon pojedinih grupa, ili ako je moguće ostaviti otvoren prozor tokom aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostiteljski obrti

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje. Pri čekanju na red potrebno je koristiti maske za lice ili medicinske maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira. Terase treba ograditi, a stolove i stolice maknuti ili posložiti na način da je onemogućeno njihovo korištenje.

Škole stranih jezika

Prilikom prijavljivanja polaznika ili organiziranja predavanja već postojećih grupa voditi računa da broj polaznika ne prelazi maksimalan broj sjedećih mjesta u učionici koji zadovoljava mjere fizičke udaljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavači  i polaznici prije  dolaska trebaju izmjeriti  tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku. 

Polaznicima se također savjetuje mjerenje temperature prema istim kriterijima te u slučaju povišene tjelesne temperature ne dolazak na predavanja i kontaktiranje izabranog liječnika obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U učionicama se preporučuje ne konzumirati hranu. Polaznicima prilikom prijave preporučiti da sa sobom ponesu vlastitu bočicu s vodom koju je potrebno oprati deterdžentom i toplom vodom po dolasku kući. Ako je bočica jednokratna, nakon konzumacije adekvatno odložiti u kantu za otpatke. 

Detaljnije upute HZJZ-a možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo