družio se s tenisačima / HZJZ: 'Plenković nije u riziku od obolijevanja od koronavirusa, evo i zašto'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

'Đoković i Čilić, s kojima se premijer kratko pozdravio bez rukovanja i razgovarao (3 minute) nisu pozitivni'

22.6.2020.
16:00
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Zbog druženja s tenisačima na turniru u Zadru premijer Andrej Plenković, prema epidemiloškoj klasifikaciji, ne spada u osobe pod rizikom od obolijevanja od koronavirusa jer nije bio u bliskom kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak HZJZ.

Image
nije iznenađen /

Beroš o zarazi u Zadru: 'Nastala situacija je realnost novog normalnog i upozorenje svima'

Image
nije iznenađen /

Beroš o zarazi u Zadru: 'Nastala situacija je realnost novog normalnog i upozorenje svima'

"Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od Covida-19 jer su bile u blizini ili u kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od te bolesti treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podacima bliski kontakt definiran", ističu iz HZJZ-a u odgovoru Hini te navode da je Hrvatska o tome preuzela definiciju Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta definicija određuje, a relevantno je za posjet Plenkovića teniskom turniru u Zadru, da je prijenos koronavirusa moguć kod osobe koja je sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, kao i kod osobe koja je sa zaraženom osobom boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta, navodi HZJZ.

"Za konkretnu situaciju također treba imati u vidu da tenisači Novak Đoković i Marin Čilić, s kojima se premijer kratko pozdravio bez rukovanja i razgovarao (3 minute) nisu pozitivni na Covid-19, nego su (za sada) kontakti pozitivnog (Grigora) Dimitrova, a kontakt s kontaktom se ne računa kao bliski kontakt, osim ako kontakt ne postane pozitivan u vremenu od 48 sati od ostvarenog kontakta, što u ovom slučaju nije niti relevantno jer između tenisača i premijera nije bilo bliskog kontakta", kaže HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo