Sigurni od zaraze? / Iako je pola čovječanstva u karanteni, neke države još uvijek nemaju koronavirus

Image
Foto: Pixabay

Postoje mjesta koja su prirodno izolirana i moguće je da zraza do njih neće doći

4.4.2020.
9:13
Pixabay
VOYO logo

Prije manje od tri mejseca, točnije 12. siječnja, u Kini je potvrđen koronavirus. Tada još niti jedan slučaj nije zabilježen izvan te zemlje.

No već 13. siječnja je virus postao globalni problem. Slučaj je potvrđen na Tajlandu, zatim Japanu pa Južnoj Koreji i SAD-u, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraza se brzo proširila svijetom. Više od milijun slučaja je potvrđeno diljem svijeta u ogromnom broju država, a mnogi se pitaju ima li uopće mjesto na kojem zaraze nema?

Iznenađujuće, odgovor je da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno su 193 države članice UN-a, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, a od 2. travnja postoji 18 država koje nisu prijavile nijedan slučaj bolesti COVID-19.

Države u pitanju su Comoros, Kiribati, Lesotho, Maršalovi otoci, Micronesia, Nauru, Sjeverna Koreja, Palau, Samoa, otočje Sao Tome i Principe, Solomonovi otoci, Južni Sudan, Tajikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio stručnjaka se slaže da neke države vjerojatno nisu prijavile slučaj zaraze, kao primjerice Sjeverna Koreja ili Jemen, koji je zahvaćen ratom.

Ipak, ima područja gdje virus još nije dospio. Većina malih otoka sa samo nekoliko posjetitelja je bez bolesti COVID-19. U doba socijalne distance, otoci su originalni model samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to, neki su već spremni za izvanredno stanje.

Republika Nauru je otok u Tihom oceanu, koja je praktički izolirana od ostatka svijeta. To je druga namjanja država UN-a po pitanju veličine teritorija te druga najmanja po broju stanovnika (malo iznad 10.000).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je jedno od najmanje posjećenih mjesta na Zemlji. Iako nema službenog izvješća, jedan turistički vodič je izjavio da malu državu posjeti nešto više od 160 turista godišnje.

Takva mjesta su ranjiva jer nemaju mnogo bolnica, nemaju respiratore i pandemija bi vrlo vjerojatno sa lica zemlje izbrisala sve njene stanovnike, pa stoga mnoge od njih ne planiraju riskirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadržavamo sve na granici", rekao je Lionel Aingimea, predsjednik Republike Nauru i dodao da su stanovnici otoka usprkos krizi "smireni i pribrani".

"Takva mjesta nemaju robustan zdravstveni sustav. Mali su i ranjivi, nemaju respiratore. Mnoga ovakva mjesta imaju visoki postotak dijabetičara i srčanih bolesnika, a to su stanja koja su dodatno osjetljiva na virus", izjavio je dr. Colin Tukuitonga iz otočne države Niue i dodao da je "prirodna izolacija ono što ih štiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki smatraju da zbog suvremenog načina života nije vjerojatno da je moguće izbjeći zarazu.

"Zbog globalne ekonomije nisam siguran da će ijedno mjesto pobjeći od ovakve zarazne bolesti", rekao je Andy Tatem, profesor demografije i epidemiologije sa Sveučilišta Southampton, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo