Sjednica Vlade / Ide se s mjerom odgode skupova za više od 100 ljudi; Premijer umiruje: 'Plaće i mirovine su zagarantirane'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici Vlade najavljena je pomoć gospodarstvu, a razmatra se odgoda plaćanja poreza i doprinosa državi

12.3.2020.
9:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. 

"Zdravstena sigurnost građana je najvažnija", rekao je Plenković i iznio pregled aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se smanjili učinci epidemije koronavirusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je virus još uvijek nepoznanica i da cjepiva nema, ali i da je dobro da u Kini, odakle je epidemija krenula, pada broj zaraženih i umrlih. To je pokazatelj da se epidemija, a sada pandemija koja je zahvatila 123 zemlje može suzbiti, naglasi je premijer. 

Europa je posebno pogođena i zemlje poput Italije, Njemačke, Slovenije... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u Hrvatskoj je povoljnija nego u drugim zemljama. Imamo 19 zaraženih koji su se vratili iz ugroženih zemalja, uglavnom s blagim simptomima, i ljudima iz njihovog užeg okruženja. Svi su u izolaciji u Zagrebu, varaždinu, Puli i Rijeci i zato se broj zaraženih sporo povećava. Udvorstučio se u devet dana što je relativno povoljno u odnosu na druge. Mjerama prevencije činimo sve da zaštitimo sugrađane", rekao je Plenković dodavši da je Hrvatska na vrijeme prepoznala opasnost, čim je krenula epidemija u Kini i prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju. 

Plenković je rekao da oni koji dolaze s područja ugroženih koronavirusom moraju 14 dana u izolaciju, što se provjerava odmah na granici, te mnoge i to odvraća od dolaska u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su u koordinaciji sa svojim kolegama na nivou Europske unije te se razgovara o zajedničkim mjerama. Kad je riječ o školama, svaka zemlja različito postupa. 

"Vidjet ćemo koja su iskustva drugih", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činit ćemo sve da sačuvamo radna mjesta, da pronađemo modele kako pomoći u likvidnosti poslovanja i fleksibilnijeg pristupa u davanjima poput poreza i doprinosa. Možemo učiniti određene odgode", kazao je dodavši da je EK donijela paket za pomoć gospodarstvu od 25 milijardi eura, a dio će dobiti i Hrvatska. 

"Plaće i mirovine su zagarantirane, nikakve panike nema i neće biti. Molim građane da pažljivo slijede upute Stožera i epidemiologa, da budemo odgovorni i kako bismo kroz ovaj proces prošli sa što manje štete. Kao i ostale vlade nastojimo prebroditi ovu krizu", kazao je premijer dodavši da će svi gospodarski resori raditi na dnevnoj bazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj testirana 431 osoba, 19 oboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Europi nešto više od 23 tisuće oboljelih.

"U Hrvatskoj je do danas ujutro testirana 431 osoba, a imamo 19 oboljelih", izvijestio je ministar.

Ide se s preporukom da se odgode okupljanja s više od 100 ljudi te da se sportska događaja održavaju bez gledatelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je pozvao građane da budu odgovorni. 

"Mjesta panici u Hrvatskoj trenutno nema", naglasio je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava na daljinu zbog koronavirusa

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija koronavirusom (COVID-19) proglašena je u srijedu na području čitave Hrvatske pa je stoga HRT zadužen da osigura potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o održavanju nastave u Istarskoj županiji u kojoj je od sutra, kao mjera opreza, na snazi prekid nastave u školama i visokim učilištima.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

"Danas i sutra testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo za učenike nižih razreda u Istarskoj županiji, dok za učenike viših razreda i učenike srednjih škola u internet okruženju već i danas se mogu naći odgovarajući materijali", rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelirala je na roditelje da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija jer je jako bitno da djeca dobiju sve što je zamišljeno, a u cjelokupni proces bit će uključeni i njihovi učitelji.

Vlada je izmijenila odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, kojom je proširen njezin sastav, kao i nadležnost, i to na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera kojima će se minimalizirati negativni utjecaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radna skupina će o utvrđenom najmanje jednom u sedam dana pisanim putem obavještavati Vladu i Europsku komisiju, tijekom razdoblja trajanja ugroze uzrokovane pojavom koronaviusa", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Dodjela zaštitne opreme Ministarstvu zdravstva

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli bez naknade zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvo za robne zalihe početkom veljače isporučilo je Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva 3840 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih odijela iz strateških robnih zaliha, koje su podijeljene bolnicama na području države. Ukupno su vrijedne 268.000 kuna i taj će se iznos knjižiti na teret Ministarstva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju žurne materijalne pomoći Grčkoj koja je, kako bi se pripremila za povećani priljev migranata, zatražila pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem te odluke, MUP će donirati i osigurati transport materijalne pomoći (šatori, električni generatori, vreće za spavanje i vunene deke), u financijskoj protuvrijednosti od 200.000 kuna.

Donesena je odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, raspuštenih jer u zakonskom roku nisu donijeli odluku o proračunu niti odluku o privremenom financiranju. Izbori će se održati u nedjelju, 19.travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo