NEVJEROJATAN NEMAR / Igraju se sa životima ljudi: 'U tjedan dana 202 osobe došle u bolnicu, a morale su biti u samoizolaciji'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema evidencijama MUP-a u posljednjih 24 sata za 117 osoba je utvrđeno kršenje mjere samoizolacije

24.3.2020.
14:00
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

"U tjedan dana, do jučer ujutro, naš je sustav u bolnicama detektirao 202 osobe s izrečenom mjerom samoizolacije", kazao je za Vijesti.hr voditelj tima Sektora zdravstva IN2 grupe Ivan Džolan

To znači da je informacijski sustav, koji je ta tvrtka razvila s HZZO-om, 202 puta u tjedan dana detektirala osobe koje su na popisu da bi morale biti u samoizolaciji zbog koronavirusa, a došle su u hrvatske bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je krenula borba protiv epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, ta je tvrtka s HZZO-om razvila sustav koji zdravstvenim djelatnicima pomaže da odmah saznaju je li pacijent koji je ušao u zgradu bolnice zaražen koronavirusom ili su mu određene mjere samoizolacije. Nadogradnja koju su razvili se koristi u 44 bolnice te u jednom domu zdravlja.  

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 3000 dojava o kršenju samoizolacije

Podsjetimo, u Hrvatskoj je dosad potvrđena zaraza koronavirusom kod 361 osobe, pet ih je ozdravilo. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je i danas kazao da je bilo više od 3000 dojava o kršenju samoizolacije. "Neka nitko ne misli da će se zaboraviti kako su se ponašali oni koji su kršili samoizolaciju", poručio je Božinović.

Prema evidencijama glasnogovornika policijskih uprava u posljednja 24 sata u svim PU zaprimljene su ukupno 461 dojave o kršenju propisanih mjera samoizolacije, a za 117 osoba je utvrđeno kršenje propisane mjere samoizolacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe kojima je određena samoizolacije ne smiju izlaziti iz kuća

Iako Stožer posljednjih dana nije objavljivao točne podatke o osobama koje bi se trebale nalaziti u samoizolaciji, neki mediji su jučer objavljivali da ih je oko 9000. Prema navodima s Vladine stranice koronavirus.hr, osobe kojima je određena samoizolacija ne smiju izlaziti iz domova, osim u krajnjoj nuždi. Moraju mjeriti temperaturu ujutro i navečer, obratiti pozornost na pojavu simptoma respiratorne infekcije, osigurati odvojenu sobu i odvojeno koristiti kupaonicu. 

Kao važno je istaknuto i da u slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se moraju javiti liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. Očito je kako se 202 osobe, koje je detektirao sustav u bolnicama, oglušilo na tu preporuku te su ugrozili zdravstveni sustav mogućim širenjem virusa.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo