Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Sve o novom soju

Ima li i u Hrvatskoj mutirane korone, omikrona? Utorkom RH šalje oko 500 uzoraka, ali na nalaze čekamo - tjed...

Zašto je uopće došlo do ovako jako mutiranog koronavirusa? Kakvi su izgledi da čovječanstvo izbjegne još jedan težak udar pandemije, da prođemo 'jeftino'?

Leona Šiljeg/ 29.11.2021. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog omikrona, novog soja koronavirusa, ne trebamo paničariti, poruka je to hrvatskih zdravstvenih stručnjaka. Svjetska zdravstvena organizacija, međutim, ocijenila ga je iznimno visokim globalnim rizikom, a zbog novog soja Velika Britanija saziva hitan sastanak G7.

Povećava se i lista zemalja koje uvode stroge mjere. A što planira Hrvatska? Leona Šiljeg za RTL Danas...

Omikron je varijanta kojoj sad svi znaju ime, u nekoliko je dana digla svijet na noge iako se o njoj još puno ne zna. 

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adranom Ghebreyesus kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Još ne znamo hoće li omikron biti povezan s većim širenjem, težom bolešću, većim rizikom od ponovne zaraze ili većim rizikom da virus izbjegne cjepivo. Znanstvenici Svjetske znanstvene organizacije i mnogi diljem svijeta žurno traže odgovore na ta pitanja."

Procjenjuju ukupni rizik kao vrlo visok, a da smo u utrci s vremenom, smatra predsjednica Europske komisije. Znanstvenicima trebaju do tri tjedna za cjelovit uvid.

Upravo se čita

Image
VARLJIVE ZAGREBAČKE VREĆICE

Najveći strah Zagrepčana dolazi u obliku plavih vrećica. Njihov Armagedon stiže sutra. Tko preživi pričat će...

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, poručuje:

"Globalna zajednica suočena je s prijetnjom nove, vrlo prenosive varijante bolesti COVID-19, omikronom. Ovo nije prva varijanta i ovaj put svijet je pokazao da uči." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako uspoređujemo omikron sa sada dominantnom deltom, broj mutacija koje su označene crveno, puno je veći. Raste broj zemalja koje prijavljuju svoje slučajeve, otkazuju se letovi, zabranjuju dolasci, a covid pozitivni putnici koji su u Nizozemskoj pobjeglu iz karantene, su uhićeni.

Japanski premijer Fumio Kishida najavljuje:

"Kako bismo izbjegli najgori scenarij i hitne mjere, zabranit ćemo ulazak strancima iz cijelog svijeta od ponoći 30. studenoga."

Ponašanje država koje se zbog omikrona zatvaraju, ljuti Južnu Afriku gdje je slučaj prvi put potvrđen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Duboko smo razočarani što je nekoliko zemalja zabranilo putovanja iz nekoliko država s juga Afrike, uključujući i našu državu nakon identifikacije varijante omikron", kaže Cyril Ramaphosa, predsjednik Južnoafričke Republike.  

Moguće je da omikron potječe od pacijenata zaraženih HIV-om. Stručnjaci pojašnjavaju da imunokompromitirani teže eliminiraju virus, pa tako epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović objašnjava:

"Umjesto tih 10-ak dana, njima treba i nekoliko tjedana. I tijekom tih nekoliko tjedana dok je virus kod njih u organizmu, on se zapravo prilično lako umnožava, a svaka replikacija je šansa za stvaranje neke nove mutacije. Zato imunokomromitirani jesu prepoznati kao nekakav rezervoar u kojima bi se iznjedrile neke i malo teže varijante." 

Niti jedan slučaj nije potvrđen u Hrvatskoj, ali stručnjaci kažu da to ne znači da ga nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Izgleda da su simptomi nešto blaži, to treba potvrditi na većem broju uzoraka na populaciji i vidjeti postoje li različitosti između Europe i Afrike. Međutim, to bi moglo biti povoljno po nas jer bi varijanta virusa koja se brže širi, a ima slabije simptome, mogla istisnuti one koji se sporije šire, a uzrokuju teže simptome", kaže Kristian Vlahoviček, molekularni biolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Da bismo identificirali novu varijantu, šaljemo 500-tinjak uzoraka Europskom centru za kontrolu bolesti svakog utorka, a rezultati stižu za 10-ak dana. Kao u nekim zemljama, u detekciji omikrona mogli bi pomoći Hrvati koji su se sredinom mjeseca vratili s putovanja s juga Afrike, ako se bez obzira na to što nemaju simptome, sami testiraju. 

Leona Šiljeg/ 29.11.2021. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Opreza nikad dosta

Pandemija koronavirusa zahvatila i ribarnice i tržnice: 'Sve je manje kupaca, ali cijene se ne skidaju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba