BRIGA ZA NAJUGROŽENIJE / Inicijativa 'Jedni za druge' pomaže starijim osobama: Imaju i besplatan broj na koji ih možete dobiti

Ako ništa drugo, ovo neizvjesno vrijeme naučit će nas da je put do uspjeha - briga za sebe i druge

19.3.2020.
16:59
VOYO logo

Brojni volonteri i volonterke ovih dana pomažu osobama koje zbog koronavirusa ne smiju izaći iz domova.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska akcija Jedni za druge krenula je preko Facebooka i ubrzo došla u brojne domove, a jedan od volontera Hrvoje Korpar objašnjava: ''Građanska inicijativa 'Jedni za druge' namijenjena je građankama i građanima koji su u samoizolaciji i onima koji su pripadnici rizičnih skupina u odnosu na ovaj virus te svima drugima kojima je pomoć potrebna kao što je odlazak u dućan, apoteku, šetanje psa, a što nisu sami u mogućnosti obaviti. Ona trenutno funkcionira preko humanitarne linije ma 800 900 890 gdje je od 9 do 14 sati svakog dana moguće nazvati naše volontere i reći što je potrebno i oni će vas spojiti s našim volonterima i volonterkama na terenu''.

Broj telefona je besplatan, ponovimo - 0800 900 890, od 9 do 14 sati, a dostupan je u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Volonterke i volonteri su još organizirani preko društvenih mreža u Splitu, Zadru i Slavonskom Brodu. Potrebno je upisati Jedni za druge i grad u kojem se nalaze.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak izdala je nekoliko preporuka kako postupati u ovim situacijama. U prvom redu tu je dostupnost svih usluga osobama s invaliditetom koje su u svojim domovima.

''S obzirom na situaciju vrlo nam je važno da oni koji se brinu o osobama s invaliditetom, kao roditelji ili kao skrbnici, ili su sami osobe s invaliditetom imaju razumijevanja od strane poslodavaca i da se mogu brinuti o svojim najbližima. Važno je da imaju mogućnost rada od kuće ili skraćenog radnog vremena. I da oni koji pružaju uslugu budu opremljeni zaštitnim mjerama i sredstvima'', objasnio je zamjenik pravobraniteljice osoba s invaliditetom Darijo Jurišić.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Poznato je i što će biti s djecom ako se oba roditelja zaraze koronavirusom. Naime, kako je objasnila načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb​ Tatjana Katkić Stanić: ''Kad govorimo o ovakvoj situaciji, samo odvajanje djeteta od roditelja je trauma za dijete. I tu treba izbjeći dodatnu traumatizaciju da roditelj pokuša iz svog okružja, bliskih članova obitelji koje dijete poznaje negdje naći osobe koje bi preuzele brigu o djeci''.

Ako to nije moguće, roditelji trebaju kontaktirati nadležni Centar za socijalnu skrb koji će u tom slučaju osigurati smještaj za dijete. Isti postupak je i za one osobe koje imaju status roditelja njegovatelja.

''Tu treba uzeti u obzir one specifičnosti da se ponekad radi o osobama kad roditelj njegovatelj izvodi određene zdravstvene zahvate za koje je posebno educiran i ovisno o pojedinačnoj situaciji. Ako nema članova obitelji koji bi to mogli obavljati, opet se u svakoj situaciji obraća Centru koji će osigurati prihvat takvog korisnika'', kazala je Katkić Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici od ponedjeljka nastavu prate od kuće putem televizije. Za slučaj propuštenog sata lekcije mogu pronaći na You Tubeu i na stanicama Škole za život. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja pozvali su u pomoć one koji mogu pomoći djeci na prilagođenom programu, u prvom redu tu su prevoditelji na znakovni jezik.

''Svatko tko može pomoći i javiti nam se od strane titlanja, od znakovnog jezika. Bilo tko misli da nam može nekako pridonijeti neka se javi na kurikulum@mzo.hr'', poručio je Maro Alavanja,posebni savjetnik za odnose s javnošću ministrice znanosti i obrazovanja.

Prekjučer se o tome prvi put javno govorilo i odmah se reagiralo pa je tako jučer konferenciju za medije Stožera za civilnu zaštitu prvi put prenosila i prevoditeljica znakovnog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo