noćna mora / Ispovijest profesorice koja je u isto vrijeme dobila gripu i koronu: 'U tjedan dana izgubila sam 4,5 kg. Jedno me ipak najviše plaši...'

Image
Foto: Shutterstock

Evo kako izgleda kada istovremeno pogode gripa i koronavirus

28.11.2020.
10:45
Shutterstock
VOYO logo

S epidemijom kronavirusa sve je gore, zaraza se neumoljivo širi, a ono što već neko vrijeme muči mnoge je pitanje - a što će tek biti kad krene gripa? Kako ćemo uopće razlikovati imamo li gripu ili covid i postoji li šansa da nas oboje pogodi istovremeno? 

Upravo to se dogodilo profesorici španjolskog i društvenih znanosti u srednjoj školi u Kentuckyju, Lauren Hines - gripa i korona odjednom. Ovako je ona opisala svoje, malo je reći, traumatično iskustvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U utorak popodne osjetila sam grebanje grla i blagi kašalj. Respiratorne infekcije nisu mi, međutim, novost jer godinama živim s alergijom, astmom i slabim imunitetom.

U srijedu ujutro imala sam napadaje kašlja od kojih mi se doslovce vrtjelo u glavi. Otišla sam k liječniku koji me uvjeravao da sigurno nemam covid-19 iako je okrug u kojem živimo već više od mjesec dana u "crvenom", a broj slučajeva se povećava. Bila sam pomalo sumnjičava prema njegovom mišljenju jer sam doznala tog jutra da je jedan učenik kojem predajem pozitivan. Uglavnom, za svaki slučaj, testirali su me na streptokok grla, gripu i covid-19. Bila sam šokirana kad mi je sestra javila da imam gripu i da uzmem Tamiflu te da ostanem na bolovanju tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pripremite se /

'Korona boli kao sam vrag!': Naš čitatelj opisao svoje iskustvo s koronom i podijelio savjet što nabaviti da se pripremite za nju

Image
Pripremite se /

'Korona boli kao sam vrag!': Naš čitatelj opisao svoje iskustvo s koronom i podijelio savjet što nabaviti da se pripremite za nju

"Bila sam jaaaako uplašena"

U četvrtak sam bila umorna, sve me boljelo, ali bilo je dosta blago i čak sam uspjela završiti posao. I kašljala sam.

U petak sam saznala, međutim, da sam pozitivna i na koronavirus! Trebala sam to očekivati jer sam bila upalila mirisnu svijeću, ali kasnije sam shvatila da uopće nisam osjetila miris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila sam jaaaako uplašena. Ali i ljuta. Bila sam bijesna na školu jer nisu slijedili preporuke i organizirali nastavu online od kuće. Bila sam ljuta na svoju obitelj i prijatelje koji su govorili da se ne brinem, a čak sam se ljutila i na sebe jer sam mislila da će me maske N95 koju sam nosila zaštititi u učionici.

Još uvijek sam ljuta jer je sve oko globalne pandemije koronavirusa duboko ispolitizirano. I usprkos tome što sam poduzela sve mjere da se zaštitim, nisam uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela sam uzimati inhalator četiri puta dnevno te cink i vitamin D.

Došao je vikend i bilo je teško razaznati koji simptomi su gripa, a što je od covida. Temperatura mi je samo jednom bila iznad 37,7, no bila sam ekstremno umorna, imala sam groznicu, jaku glavobolju i proljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je temperatura pala, ali sam se osjećala gore nego prije. Vjerujem da je to bila točka kada sam preboljela gripu, a vlast nad mojim tijelom preuzeo je covid. Samo sam spavala. Satima. Išla sam samo na toalet. Htjela sam gledati TV, ali nisam se mogla fokusirati i opet bih zaspala.

U trbuhu mi se javio novi simptom: trnci koji su se nasumično kretali gore-dolje. Narednih dana neprestano sam provjeravala zasićenost kisikom jer sam znala da ću, ako mi padne ispod 93 posto, morati u bolnicu. Od početnih očitanja oksimetra od 98 posto, u srijedu sam bila na 93 posto. Imala sam kratki dah, bolove u prsima kad bih udahnula… Liječnik me poslao na rentgen pluća, i s njima je sve bilo u redu. Nakon toga počela sam uzimati kortikosteroide (oralno) što mi je neizmjerno pomoglo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek u petak, dakle tjedan dana nakon što sam doznala da imam covid, uspjela sam se premjestiti s kreveta na kauč u dnevnoj sobi. Osjećala sam se kao pobjednica!

U tjedan dana smšavjela sam 4,5 kilograma. Nisam mogla jesti jer mi je bilo mučno i doslovno sam se prisiljavala uzeti zalogaj-dva onoga što su mi obitelj i prijatelji ostavljali ispred vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje sa sigurnošću ne znam kada i gdje sam se zarazila iako sumnjam da je to bilo u školi. Nisam bila u trgovini niti jela u restoranu od ožujka upravo iz razloga jer spadam u osjetljivu skupinu. Jedini moji bliski kontakti bile su majka i sestra, no one su bile negativne.

Sada kad je sve prošlo, osjećam se bolje i fizički i psihički – manje sam anksiozna. Jedva čekam vratiti se u učionicu i nadam se da će mi imunitet potrajati dovoljno dugo dok ne stigne cjepivo. No, i dalje se ne zna traje li imunitet tri mjeseca ili ipak više. Ono što me najviše brine su dugoročne posljedice koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s probavom i umorom ostali su mi i nakon što sam izašla iz izolacije, a javlja mi se i bol u prsnom košu što me brine.

Nakon svega što sam prošla, moja poruka bi bila da u zaštiti sebe i drugih moramo poduzeti dodatne mjere predostrožnosti jer propisane zaštitne mjere same po sebi nisu garancija da se nećete zaraziti, osobito kada su brojke novozaraženih ovako visoke", opisala je svoje korona-iskustvo profesorica Lauren Hines za Statnews.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo