TRAŽE PORIJEKLO / Istražitelji sumnjaju: Korona se u Wuhanu širila brže nego što se mislilo. U prosincu 2019. već je bilo 13 sojeva?

Image
Foto: AP Images

Virus je široko cirkulirao u Wuhanu u prosincu, to je novo saznanje, rekao je glavni istraživač iz misije SZO-a, Peter Ben Embarek

15.2.2021.
8:56
AP Images
VOYO logo

Istražitelji iz Svjetske zdravstvene organizacije, koji su proteklih tjedana u Kini tažili porijeklo novog koronavirusa, otkrili su znakove da je epidemija u Wuhanu bila mnogo šira u prosincu 2019. godine nego se prije mislilo, piše CNN.  

Odmah su zatražili pristup stotinama tisuća uzoraka krvi iz Wuhana, no Kina im još uvijek ne dozvoljava pristup njima. Glavni istraživač iz misije SZO-a, Peter Ben Embarek, potvrdio je CNN-u da su pronašli nekoliko znakova šire epidemije u Wuhanu 2019. godine, između ostalog su po prvi puta utvrdili da je bilo više od 10 sojeva virusa u Wuhanu već u prosincu te godine. Također, tim je razgovarao i s pacijentom za kojeg kineske vlasti tvrde da se prvi zarazio, uredskim radnikom u 40-im godinama, za kojeg nije poznato da je negdje putovao, a zarazio se 8. prosinca 2019. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Virus je široko cirkulirao u Wuhanu u prosincu, to je novo saznanje", kazao je Embarek nakon povratka iz KIne u Švicarsku. U Kini im je prezentirano 174 slučajeva koronavirusa iz Wuhana i okolice iz prosinca 2019. godine. 100 je bilo potvrđeno testovima, a 74 kroz analizu simptoma pacijenata. 

U prosincu 2019. u Wuhanu je bilo više od 1000 zaraženih?

Embarek je kazao kako to može dovesti do zaključka da je u prosincu 2019. godine u Wuhanu bilo već više od tisuću slučajeva zaraze. Istraživanjem genetskog materijala pronašli su 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-COV-2 iz prosinca 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ublažavanje /

Popuštanje mjera: Evo što sve od danas smijete i pod kojim uvjetima

Image
Ublažavanje /

Popuštanje mjera: Evo što sve od danas smijete i pod kojim uvjetima

"Neki su s tržnica, a drugi s njima nisu povezani, kazao je. Pronalazak toliko varijanti virusa moglo bi dovesti do zaključka da je virus u prosincu 2019. godine cirkulirao već više od mjesec dana, kako su neki virolozi pretpostavljali ranije. 

Embarek je kazao i da su dobili kinesku analizu 92 sumnjiva slučaja iz listopada i studenog 2019. godine. Njihov tim je tražio da se ta 92 pacijenta u siječnju ove godine testiraju na antitijela. 67 ljudi je pristalo na testiranje i svi su bili negativni. Embarek kaže da su potrebni dodatni testovi jer još nije jasno ostaju li antitijela u tijelu pacijenata duže od godine dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se želi vratiti u Kinu i pregledati uzroke krvi koji su im na ovom putu bili nedostupni, a to se posebno odnosi na tisuća uzoraka iz banke donora krvi u Wuhanu koja ima podatke i za uzorke stare do dvije godine. 

"Postoji oko 200.000 dostupnih uzoraka koji su nam sada nedostupni i mogu se koristiti za nove studije. Bilo bi fantastično da možemo s njima raditi", kazao je Embarek.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo