Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pozitivne vijesti

Ivan Đikić: 'Našli smo način kako blokirati širenje koronavirusa!'

Istodobno bi se zaustavljao virus i jačao imunitet, rekao je Đikić

Image

Ivan Đikić

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Vijesti.hr/ 6.5.2020. u 12:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Grupa znanstvenika s Instituta za biokemiju II Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini sa suradnicima prepoznali su proteazu PLprokoronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim ali i moguću slabu točku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegovom Ahilovom petom, prenosi Večernji list.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. Uz to, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sustava na njegovu prisutnost te pomaže virusnoj modulaciji da rad domaćeg imunog sustava okrene u svoju korist. Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti. Skupina je znanstvenika dokazala kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskih epitelnih stanica, prvoj postaji ulaska virusa u organizam. Rezultati su ovog istraživanja dostupni javnosti kao rad predložen za objavljivanje u znanstvenim časopisima ugledne obitelji Nature.

Obećavajući rezultati

"Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sustav. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan mojoj skupini znanstvenika koja je doista postigla puno u jako kratko vrijeme", rekao je prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta Goethe koje potpisuje ovo postignuće, piše Večernji list.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 6.5.2020. u 12:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nije to baš mali problem

Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete pokušati vratiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba