KORONA I DALJE PRIJETI / Ivan Đikić unatoč nula zaraženih upozorio: 'Drugi val je neminovan, moramo biti oprezni'

Oprez s kojim i dalje živimo je najučinkovitija mjera u borbi protiv virusa i u drugom valu.

23.5.2020.
18:27
VOYO logo

Centar borbe protiv koronavirusa, Klinička bolnica Dubrava, spremna je i za drugi val. Ostaje respiratorni centar u nešto manjem opsegu, ali i dalje spreman za brzu reakciju.

Image
Optimistična poruka /

Ivan Đikić o drugom valu epidemije: 'On je realnost, ali sada imamo prednost'

Image
Optimistična poruka /

Ivan Đikić o drugom valu epidemije: 'On je realnost, ali sada imamo prednost'

"Još će jedno vrijeme ostati dok god imamo oboljelih, ostat će zdravstveni sustav u smislu respiracijsko intenzivističkih centara jednak, jer imamo šest osoba na respiratoru i dok god ne vidimo popuštanje do kraja, mi ćemo ostaviti mjere u ovom obliku", rekla je Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti jedan novozaraženi u Hrvatskoj znak je da je bolest pod kontrolom, ali znanstvenici se slažu da je drugi val neizbježan.

"Za sada je nezahvalno predviđati kada i gdje će se pojavit, ali ono što je gotovo sigurno je, prema previđanju svih znanstvenika u svijetu, da zbog tolikog broja virusa, koji se šire po cijelom svijetu, zasigurno će biti pojave drugog vala u mnogim zemljama i na taj način moramo bit oprezni. Ne mora se dogoditi direktno u Hrvatskoj, ali može biti uvezen u Hrvatsku", objasnio je Ivan Đikić profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi trebalo ponovno doći do zatvaranja svega i izolacije, a u Stožeru poručuju da su spremni.

"Mi se za njega ozbiljno pripremamo, bez obzira bude on došao ili ne bude došao. Pripremamo zapravo cijeli niz odgovora, kako bi spremno dočekali novi val", navodi Grba Bujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalna proba dobro je prošla, slažu se u Kliničkoj bolnici Sveti duh, jednoj od rijetkih u koju koronavirus nije ušao. 

"Što se tiče potrebe za reaktivacijom sustava, on bi vjerojatno funkcionirao na isti način kao i do sada, što znači da smo imali jako strog ulaz u bolnicu, isključivo samo hitni i prioritetni pacijenti i izolacijske jedinice u kojima smo vršili testiranje sumnjivih bolesnika", ističe Višnja Nesek Adam, voditeljica Kriznog stožera i hitnog prijema KB Sveti duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od bolesti  koja najviše pogađa starije uspješno su se zaštitili i u zagrebačkim domovima umirovljenika. Ista pravila zaštite vrijedila bi i u drugom valu.

"Sve mjere koje smo poduzimali prije poduzimamo i sada. Od desk barijera na samom ulazu do način održavanja mjera unutar samog doma. Poštivanje mjera udaljenosti među korisnicima, ne miješanje među zaposlenicima", riječi su NatašeKoražije, ravnateljice Doma za starije osobe "Park" u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da je rodbini i obitelji, a posebno našim korisnicima, bilo teško što su oni evo preko 80 dana bili zatvoreni u domovima za stare, ali to se pokazalo vrlo uspješnim jer smo tako sveli opasnost na najmanju moguću mjeru, jer su u domove ulazili samo djelatnici koji rade", kazala je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Dok se cjepivo ne pronađe i ne bude sigurno za primjenu, oprez s kojim i dalje živimo je najučinkovitija mjera u borbi protiv virusa i u drugom valu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo