OGLAS

'vrlo skoro' / Izolacija se skraćuje na 5 do 7 dana: Capak i Božinović objavili nova pravila i za COVID potvrde

'Što se tiče boostera, tu stvari zasad nisu definirane. Mi izdajemo na godinu dana', rekao je Božinović.

29.1.2022.
18:40
VOYO logo

Divljanje omikrona ugrozilo je funkcioniranje društva. Zbog prevelikog broja građana u izolaciji, traže se nova rješenja.

"Razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve osobe, cijepljene i necijepljene na 7 dana i da razmišljamo o skraćenju izolacije za bolesne osobe, za one koji imaju blagu ili srednje tešku bolest na pet dana, s time da bi izašli iz izolacije, trebaju biti 24 sata bez simptoma i napraviti brzi antigenski test", objašnjava Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore je stanje u bolnicama gdje je pritisak najveći, kaže splitski gradonačelnik, ali zbog sve većeg broja izolacija i samoizolacija baš kao i u Zagrebu, otežano funkcioniraju sve gradske i komunalne tvrtke.

Image
KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE /

'Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje' Iskreno? Ovakvu vlast ne zaslužuje nitko, pa čak ni mi

Image
KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE /

'Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje' Iskreno? Ovakvu vlast ne zaslužuje nitko, pa čak ni mi

"Gradske tvrtke i gradske ustanove će morat izdržat taj pritisak. Vidim da sada se razmišlja i o nekim drugim mjerama da se možda skrati period izolacije, što su neki od mehanizama koje možda moramo napravit da sistem i sistemi funkcioniraju. Ono što se mi svi nadamo da će napokon krenuti pad broja zaraženih", tvrdi splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne pada ni broj zaraženih, a nažalost ni broj preminulih. Hrvatska je na zabrinjavajućem drugom mjestu na svijetu po broju umrlih od korone. Šef Zavoda za javno zdravstvo tvrdi da je različita metodologija zbrajanja u pojedinim zemljama, ali priznaje da je smrtnost prevelika.

"Pri kraju smo zemalja Europske unije što se tiče procijepljenosti što svakako utječe na smrtnost. Drugo, mi smo zemlja koja ima izrazito staru populaciju. Mi imamo jako visoku prisutnost rizičnih faktora za kronične nezarazne bolesti, a to je pušenje, tjelesna neaktivnost, pijenje alkohola", kaže Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim trajanja izolacije, promjene se uvode i pri prelasku granice. Uskladit ćemo se s pravilima Europske unije.

"Od prvog veljače sve nove digitalne COVID potvrde će se izdavati za one koji su cijepljeni s dvije doze, dakle završili primarno cijepljenje, četrnaest dana od primitka druge se računa 270 dana", kazao je Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, za inozemna putovanja COVID potvrda vrijedit će 9 mjeseci, ali unutar granica Hrvatske, ne mijenja se ništa. Potvrda i dalje vrijedi godinu dana.

"Što se tiče boostera, tu stvari zasad nisu definirane. Mi izdajemo na godinu dana", rekao je Božinović.

No, omikron se, izgleda, ne obazire na COVID potvrde i na cjepivo. Izaziva blaži oblik bolesti, ali izolacije su neminovne. A kada će se najavljeno skraćenje izolacije početi primjenjivati? Iz Stožera kažu: vrlo skoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo