STRUKA UPOZORAVA / Izostanke iz škole mogu opravdati samo liječnici: 'Apsurdno je da roditelj daje dijagnozu'

Image
Foto: Ilustracija/Milan Sabic/PIXSELL

Opravdanje od tri dana od strane roditelja moguće je samo ako dijete nema nikakve simptome povezane s koronavirusom

3.10.2020.
9:59
Ilustracija/Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije uputio je dopis svim školama u kojima im preporučuje da je, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećani rizik ubrzanog širenja COVID-19 virusa, nužno svaki izostanak djelatnika ili učenika opravdati liječničkom ispričnicom ili doznakom o bolovanju prije povratka u kolektiv.

Iako roditelji prema pravilniku Ministarstva znanosti i obrazovanja imaju pravo opravdati izostanak djeteta iz škole do tri dana, riječki epidemiolozi smatraju da u trenutnoj epidemiološkoj situaciji poboljšanje zdravstvenog stanja djeteta ne bi trebalo prepustiti na procjenu roditeljima zbog mogućnosti nespecifične simptomatologije COVID-19 infekcije, prenosi Novi List.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta bi procjena, smatra glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević, trebala biti isključivo u ovlasti izabranih liječnika - preporuka se odnosi na one koji imaju sipmtome koji odgovaraju zarazi koronavirusom. Praksa od tri dana mogućnosti opravdanja roditelja služi kako bi se zaštitile i rastretile bolnice i doktori opće prakse. CIjeli situaciju ovaj epidemiolog smatra apsurdnim - nije moguće prepustiti roditelju da daje dijagnozu svome djetetu i to nije u skladu preporuka Stožera. 

Ujedno upozorava da svaki simptom koji je kompatibilan s COVID-19 infekcijom zahtijeva liječničku procjenu o eventualnoj samoizolaciji, diferencijalnoj dijagnozi ili testiranju, a tako nešto teško je prepustiti savjesti roditelja. Roditeljske ispričnice i dalje mogu funkcionirati u slučajevima koji nisu povezani sa simptomima epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Razred u izolaciji /

Prvi slučaj širenja virusa među školarcima u Zagrebu: Dvoje osnovnoškolaca pozitivno na Covid-19

Image
Razred u izolaciji /

Prvi slučaj širenja virusa među školarcima u Zagrebu: Dvoje osnovnoškolaca pozitivno na Covid-19

U Dom zdravlja samo uz najavu

​Dom zdravlja Primorsko-goranske županije uveo je nove mjere obrane od koronavirusa pa se za svaki dolazak u ordinacije, osim onih kod kojih postoji hitno po život opasno stanje i akutni simptomi s ozbiljnim pogoršanjem stanja, potrebno prethodno dogovoriti telefonom ili e-mailom s izabranim medicinskim timom.
Pacijenti se moraju pridržavati vremena narudžbi kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, pri ulasku i boravku u zdravstvenoj ustanovi obvezno je korištenje zaštitne maske te dezinfekcija ruku, a svi administrativni poslovi provode se elektroničkim putem u preostalom raspoloživom radnom vremenu, piše Novi List.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo