ODOBRIO POLITIČKI VRH / Izrael će cijepiti Palestince s izraelskom radnom dozvolom

Image
Foto: AP Images

Nevladine organizacije i palestinski dužnosnici rekli su ovih dana da je Izrael "dužan" kao "okupatorska sila osigurati" cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca

28.2.2021.
21:41
AP Images
VOYO logo

Izrael će cijepiti desetke tisuća Palestinaca koji posjeduju dozvolu za rad na izraelskom teritoriju ili u židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrdile su u nedjelju izraelske vlasti.

Palestinska samouprava je 19. veljače priopćila da je s Izraelom postigla dogovor o cijepljenju protiv covida-19 stotinjak tisuća Palestinaca koji rade na izraelskom teritoriju, gdje se provodi sveobuhvatna i brza kampanja cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda su izraelske vlasti izvijestile da o tome razgovaraju s Palestincima, nisu potvrdile da su počele takvu kampanju cijepljenja palestinskih radnika.

U nedjelju je "politički vrh odobrio (...) provedbu kampanje cijepljenja palestinskih radnika koji posjeduju izraelsku radnu dozvolu i zajednica u Judeji i u Samariji (kako židovska država zove naselja na Zapadnoj obali)", piše u poruci medijima COGAT, tijelo ministarstva obrane koje nadgleda civilne aktivnosti na palestinskom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Izrael dužan cijepiti Palestince?

Kampanja cijepljenja koju organiziraju COGAT i izraelsko ministarstvo zdravstva počinje "ovih dana" na mjestima gdje se s okupirane Zapadne obale ulazi u Izrael i u "industrijskim zonama" izraelskih naselja, dodao je COGAT, napominjući da će palestinski radnici primiti Modernino cjepivo.

Nevladine organizacije i palestinski dužnosnici rekli su ovih dana da je Izrael "dužan" kao "okupatorska sila osigurati" cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali i dva milijuna u Pojasu Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinci u istočnom Jeruzalemu, teritoriju koji je Izrael okupirao i anketirao, mogu se cijepiti kao i ostatak izraelskog stanovništva.

Više od 4,65 milijuna Izraelaca (50 posto stanovništva) primilo je barem prvu dozu od početka kampanje 19. prosinca 2020. nakon potpisivanja ugovora s laboratorijem Pfizerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinci su primili tek nešto više od 30.000 doza, od kojih 2000 od Izraela koji se obvezao da će im poslati 5000.

Palestinska ministrica zdravstva Mai al-Kaila rekla je da epidemiološka situacija na Zapadnoj obali "veoma zabrinjava" zbog porasta broja zaraženih među mladima pa je proglašen novi paket mjera u nadi da će se zaustaviti lokalni prijenos britanskog i južnoafričkog soja virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi pod izraelskim embargom, u kojoj je na vlasti islamistički Hamas, zdravstvene vlasti su izvijestile o padu broja hospitalizacija zadnjih tjedana, zbog čega su odlučile ukinuti karantenu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo