AMBICIOZAN PLAN / Izrael uveo treću rigoroznu karantenu: 'U mjesec dana cijepit ćemo četvrtinu stanovnika'

Image
Foto: AP Images

Izraelci moraju ograničiti kretanja na krug od 1 km od prebivališta, osim za kupovinu namirnica, vježbanje i medicinske potrebe

27.12.2020.
20:15
AP Images
VOYO logo

Izrael je u nedjelju uveo treću karantenu na najmanje dva tjedna, kako bi obuzdao širenje zaraze koronavirusom dok u zemlji traje kampanja cijepljenja. 

Broj zaraženih je nedavno porastao s više od 3000 novih dnevnih slučajeva posljednjih dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u četvrtak najavila stupanje novih mjera u nedjelju od 17 sati po lokalnom vremenu, početno u trajanju od dva tjedna koje se mogu produžiti na mjesec dana ako broj dnevno zaraženih ostane viši od 1000.

Izraelci moraju ograničiti kretanja na krug od 1 km od prebivališta, osim za kupovinu namirnica, vježbanje i medicinske potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karantene uvedene u proljeće i u rujnu

Izrael je već u proljeće uveo prvu karantenu i zatim drugu u rujnu kada je zemlja imala jednu od najviših stopa zaraza po stanovniku u svijetu.

Suprotno prethodnim karantenama, nastava se djelomično provodi u razredima i online. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina dućana dostavlja robu i samo 50 posto osoblja tog sektora koje ne prima kupce u trgovinama dolazi na radno mjesto.

Jeruzalemska tržnica na otvorenom Mahané Yehuda, bila je preplavljena kupcima koji su se došli opskrbiti u posljednji trenutak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici iz inozemstva ostaju u karanteni u hotelima koje odrede vlasti. U Izraelu je do sada registrirano više od 400.000 slučajeva zaraze i 3210 umrlih.

Ambiciozan plan cijepljenja

Izraelske vlasti vode kampanju cijepljenja od 19. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 280.000 ljudi je u nedjelju ujutro primilo prvu od dvije doze imunizacije protiv covida-19 američko-njemačkog cjepiva Pfizer-BioNtech.

"Nacionalni ponos: Izrael je svjetski prvak cijepljenja", tvitao je premijer Benjamin Netanyahu, uz grafikon stope cijepljenja po stanovniku u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu je naveo u subotu da je cilj te kampanje "bez presedana u svijetu" u mjesec dana cijepiti četvrtinu od 9 milijuna Izraelaca, po 150 tisuća dnevno. 

"Nakon trideset dana ćemo izaći iz krize koronavirusa i pokrenuti gospodarstvo", rekao je premijer koji se cijepio prvog dana kako bi pružio primjer i potaknuo stanovništvo da krene njegovim stopama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je razgovarao s čelnicima farmaceutskih tvrtki koje su razvile cjepivo i jamčile da mogu dostaviti potrebne doze u rokovima koje traže izraelske vlasti.

Brzo cijepljenje i mjere ograničenja kretanja će nam omogućiti da prvi u svijetu izađemo iz pandemije, ocijenio je Netanyahu u izbornoj kampanji nakon što je ovog tjedna raspušten parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On računa na izlazak iz krize početkom ožujka, prije parlamentarnih izbora 23. 

"Mislimo da bi mogli biti prva zemlja u svijetu koja će postići grupni imunitet", rekao je Arnon Afek, ravnatelj bolnice Sheba blizu Tel-Aviva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo