Sve je u kapljicama / Javni zahodi potencijalni izvor zaraze koronavirusom: Evo što se događa kad pustimo vodu

Image
Foto: Thinkstock

Ispiranje WC-a može stvoriti oblak aerosolnih kapljica koje mogu ostati u zraku dovoljno dugo da se osoba, koja iduća uđe u prostor, zarazi

30.6.2020.
8:43
Thinkstock
VOYO logo

Mnogi su se, nakon popuštanja mjera, a pogotovo i sada nakon novih slučajeva zaraze pitali kako se ponašati u javnosti - u dućanima, banci, pošti, klubu, kafićima pa i u javnim toaletima.

Je li sigurno koristiti javni toalet, ili se tamo može "pokupiti" COVID-19?

Na ovom tipu javnog mjesta teško se fizički distancirati - pogotovo ako govorimo o javnim toaletima kafića i klubova. Novo istraživanje dokazuje da su upravo javni WC-i mogući izvori zaraze. Studija, objavljena 15. lipnja u časopisu Physics of Fluids, otkrila je da ispiranje WC-a može stvoriti oblak aerosolnih kapljica (zvan „wc plum”) koji doseže visinu od gotovo tri metra. Te kapljice mogu ostati u zraku dovoljno dugo da ih udahne sljedeći korisnik zahoda ili sletjeti na površine u kupaonici. Ako kapljice sadrže zarazne čestice koronavirusa, to povećava rizik zaraze osobe koja iduća uđe u prostor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
epidemija koronavirusa /

Brojke se uvelike razlikuju: Podaci Nacionalnog stožera o novozaraženima drugačiji od županijskih

Image
epidemija koronavirusa /

Brojke se uvelike razlikuju: Podaci Nacionalnog stožera o novozaraženima drugačiji od županijskih

Evo što kažu stručnjaci

Pomoću računala za simulaciju ispiranja WC-a, znanstvenici su otkrili da voda, kada ju "pustimo", stvara vrtlog i remeti protok zraka. To rezultira centrifugalnom silom koja gura tisuće sitnih kapljica i čestica aerosola u zrak. Stručnjaci kažu da samo jedno ispiranje može sadržavati između 40% i 60% aerosola u zraku iznad WC-a.

Iako se koronavirus najvjerojatnije veže za stanice u plućima i gornjim dišnim putevima, može pogoditi i tanko crijevo, uzrokujući proljev, mučninu i povraćanje zajedno s drugim, češćim, simptomima Covida-19. Ipak, valja imati na umu da ova studija nije 100-postotno dokazana, iako je istraživanje objavljeno 27. travnja u časopisu Nature pokazalo da je virusna RNA iz koronavirusa otkrivena u zajedničkim toaletnim prostorima u jednoj bolnici u Wuhanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za infektivne bolesti Dr. Amesh Adalja kaže da bi bilo poželjno zaklopiti WC prije puštanja vode u javnim toaletima. Slaže se da postoji rizik od sadržavanja kapljica na površinama i u zraku koje mogu biti prijenosnici zaraze Covidom-19, ali još ne bi htio širiti paniku, prenosi Health

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo